Avocado's zijn het nieuwe groene goud

©BELGAIMAGE

We eten met z’n allen zo veel avocado’s dat de kwekers van de gezonde supervruchten de vraag niet meer kunnen bijhouden.

In Mexico, dat als grootste avocadokweker de helft van de wereldproductie levert, zijn de gevolgen tastbaar. De voedzame vruchten zijn zo duur geworden dat heel wat Mexicanen zich geen avocado’s voor hun guacamole meer kunnen veroorloven.

De consumptie is er in amper een jaar tijd teruggevallen van 9 kilo naar 7,5 kilo per inwoner. Die hoeveelheden moet Mexico invoeren, gezien het al zijn avocado’s exporteert om aan de groeiende vraag wereldwijd tegemoet te komen. De export van avocado’s levert het land al meer op dan olie.

Superfood

Ondertussen worden in de rest van de wereld steeds meer avocado’s gegeten. De vruchten maken deel uit van het selecte kransje ‘superfoods’, voedingsproducten die buitengewoon goed worden geacht voor de gezondheid. De vruchten bevatten veel vitamines en zijn ook olierijk, maar dan met een plantaardig vet dat een positieve impact heeft op de cholesterol in het bloed.

Tien jaar geleden wist 80 procent van de Belgen niet eens wat guacamole was, nu eet iedereen avocado’s.
importdirecteur A. DE WITTE
IVE LAMBERT

‘Tien jaar geleden wist 80 procent van de Belgen niet eens wat guacamole was, nu eet iedereen avocado’s. Jong en oud. Bij de jongere generatie komen de vruchten zelfs wekelijks op tafel’, zegt Ive Lambert, de importdirecteur van Achiel De Witte, groothandelaar in groenten en fruit en de grootste invoerder van avocado’s in ons land.

‘Wij laten wekelijks 20.000 tot 25.000 dozen van ongeveer 4 kilo naar België brengen. Dat is fors meer dan enkele jaren geleden. Maar het is moeilijk er een groeipercentage op te plakken, want wij zijn als onderneming ook sterk uitgebreid’, zegt Lambert.

Wereldwijd groeit de export van avocado’s uit Latijns-Amerika, met Mexico op kop, 250 procent per jaar, weet de Britse zakenkrant Financial Times. Van 154 ton in 2012 tot zo’n 25.000 ton in 2016.

China

De grootste verbruikers van avocado’s zijn de Amerikanen. In de Verenigde Staten is de consumptie de voorbije tien jaar verdubbeld. En de verkoop zwengelt nog steeds met 15 procent per jaar aan. Verder is ook Europa een belangrijke markt geworden voor de ‘botervruchten’. De vruchten komen massaal het continent binnen via de haven van Amsterdam.

op zoek naar efficiëntere avocado’s

Biedt een genetisch gemanipuleerde avocado straks de oplossing? Luis Herrera Estrella denkt van wel. De Mexicaanse geneticus, die in Gent doctoreerde, werkt volop aan een avocadosoort die efficiënter zal groeien. De bomen zouden minder groot zijn, minder water nodig hebben en betere vruchten opleveren.

Herrera Estrella manipuleert al jaren de genetische samenstelling van gewassen om er de kwaliteit van te verbeteren. Met avocado’s wil hij net hetzelfde doen, zodat Mexico zijn oogst kan opkrikken en tegemoet kan komen aan de toenemende vraag naar de populaire ‘botervruchten’. ‘Binnen vijf of zeven jaar kunnen jullie van een lekkere guacamole van genetisch gewijzigde avocado’s smullen’, stelt hij in MO*magazine.

Maar het land dat de markt eigenlijk het meest ingrijpend heeft verstoord, is China. Chinezen aten tot voor kort amper avocado’s, terwijl het er nu eveneens regelmatig op de menukaart van een restaurant prijkt. Zelfs de fastfoodketen KFC lanceerde er een kipburger met avocado, om tegemoet te komen aan de honger van de Chinezen naar het hippe product.

‘Daardoor is er meer vraag dan aanbod. Dat heeft de prijs de hoogte in geduwd, zeker omdat de oogsten ook wat geminderd zijn’, zegt Lambert. ‘Er is de jongste tijd veel gekapt om nieuwe bomen van de meest geliefde soort, de Hass-avocado te planten. Maar het vraagt wat tijd voor die optimaal vruchten geven.’ De Hass-avocado is het type vrucht met de donkere schil, van 200 tot 250 gram per stuk, dat veelal in de winkelrekken ligt als ‘Ready to eat’.

Niet goedkoper

Toch relativeert de groothandelaar de hoge prijs en geeft hij aan dat die altijd zal fluctueren in ons land gezien avocado’s afwisselend - volgens de tijd van het jaar - uit Zuid-Afrika, Peru, Spanje of Chili komen. ‘De Mexicaanse vruchten gaan vooral naar de VS. Wij hebben een gevarieerder aanbod, met verschillende kalibers, waardoor de prijzen zullen blijven schommelen’, legt Lambert uit.

Avocado’s zullen dus niet plots veel goedkoper worden, zoals dat soms gebeurt met appelen of peren. En als de supervruchten zo populair blijven, dan zal ook de prijs hoog blijven, waarschuwen voedingsexperts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud