Balcaen en Waterland cashen opnieuw fors op Fagron

Filip Balcaen realiseert een stevige meerwaarde op zijn investering in Fagron drie jaar geleden. ©Emy Elleboog

De twee verkochten aan één grote Amerikaanse fondsbeheerder 5,21 miljoen aandelen tegen 16,2 euro per aandeel, exact dezelfde prijs als bij een gelijkaardige verkoop begin juli.

De textielondernemer Filip Balcaen - die werkt via het vehikel Baltisse - en de private-equitygroep Waterland hebben vrijdag een belang van 7,25 procent in Fagron  verkocht aan een 'institutionele investeerder'. Het zou gaan om een Amerikaanse vermogensbeheerder met een zetel in Londen.

84,4 miljoen
Totaalbedrag
Baltisse en Waterland, verenigd in Holdco, strijken gezamenlijk 84,4 miljoen euro op.

De naam wordt over enkele dagen bekend, als de transparantiemelding verschijnt. Die is verplicht van zodra een belegger meer dan 5 procent van de aandeel controleert. Het beurshuis Berenberg begeleidde de transactie.

Meerwaarde

Baltisse en Waterland, verenigd in Holdco, strijken gezamenlijk 84,4 miljoen euro op. 54,2 miljoen euro daarvan is een meerwaarde op drie jaar, leert een berekening van De Tijd. Door de transactie behouden Balcaen en Waterland nog een gezamenlijk belang van 12,98 procent. Die aandelen mogen niet verkocht worden voor 4 oktober door een zogeheten lock-upregeling.

Opvallend is dat Balcaen en Waterland de aandelen hebben verkocht aan exact dezelfde prijs als bij een andere grote verkoopronde begin juli. Toen verkochten ze 7,2 miljoen stuks die door de begeleidende banken in de markt werden geplaatst.

Verdrievoudigd

Baltisse en Waterland stapten in 2016 in Fagron. De groep haalde toen 220 miljoen euro vers geld op nadat enkele met schulden gefinancierde overnames in de VS faliekant uitdraaiden. Ze stapten in tegen ... 5,79 euro per stuk. De inleg is dus bijna verdrievoudigd.

De instap van een grote vermogensbeheerder kan andere beleggers vertrouwen inboezemen over het langetermijnpotentieel.

Een andere grote aandeelhouder van Fagron, Marc Coucke (15%), verkoopt voorlopig niet. In augustus kocht hij zelfs aandelen bij.

Vrijdag sloot Fagron af op 16,32 euro, maandag boekt het aandeel kleine winst.

In tegenstelling tot de plaatsing met korting op de beurskoers bij verschillende grote investeerders, zoals in juli, weegt de verkoop aan één grote investeerder een stuk minder op de koersvorming van een aandeel. Integendeel, de instap van een grote vermogensbeheerder kan andere beleggers vertrouwen inboezemen over het langetermijnpotentieel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect