Balls & Glory haalt Rudi De Kerpel (ex-Eurotuin) aan boord

©Piet De Kersgieter

Met de financiële steun van de ondernemers Rudi De Kerpel (ex-Eurotuin) en Jonas Dhaenens (Combell) wil kok-ondernemer Wim Ballieu zijn restaurantketen Balls & Glory sneller doen groeien.

Wim Ballieu is niet langer de enige aandeelhouder van Balls & Glory. De restaurantketen - die in haar vestigingen in Leuven, Brussel, Antwerpen en Gent gehakt- en vegetarische ballen verkoopt - krijgt ook Jonas Dhaenens en Rudi De Kerpel aan boord. Dhaenens is de drijvende kracht en medeaandeelhouder van het webhostingbedrijf Combell. De Kerpel verkocht zijn drie Eurotuin-centra vorige zomer aan Arvesta (het vroegere Aveve Groep).

Beiden krijgen een minderheidsaandeel en pompen vers kapitaal in het bedrijf. ‘Details geven we niet’, zegt Ballieu, die in een vorig leven bekend raakte als televisiekok.

Wim Ballieu heeft alle fases van vallen en opstaan doorlopen. Nu is het tijd voor groei.
Rudi De Kerpel
Investeerder

‘Ik zat al drie jaar in Wims adviesraad’, zegt De Kerpel. ‘Nu hij alle fases van vallen en opstaan heeft doorgemaakt, is het tijd om stappen vooruit te zetten. Ik kan hem helpen met mijn retailervaring en Jonas met zijn financiële kennis.’

Amerikaanse droom

Ballieu moest in de afgelopen jaren zijn ambities bijsturen. Hij droomde van restaurants in de VS, maar in eigen land verliep de expansie moeizaam. Een Brusselse vestiging moest hij sluiten. Net als het enige Nederlandse restaurant. Vandaag ligt de focus weer op België, al lonkt Ballieu ook opnieuw naar Nederland.

‘Het is nog steeds de bedoeling om in 2025 vijftig restaurants te hebben’, zegt Ballieu. Een jaar geleden kondigde hij aan dat de vier bestaande restaurants aangevuld worden met zes zaken: in Sint-Niklaas, Mechelen, Antwerpen, Brussel, Hasselt en Brugge.

©Sam De Backer

Geen enkele daarvan heeft al de deuren geopend, maar volgens Ballieu komt daar snel verandering in. ‘In juni openen we in Sint-Niklaas. We hebben een huurovereenkomst voor panden in Mechelen en aan het Theaterplein in Antwerpen. Het is niet altijd gemakkelijk goede panden en de juiste ondernemers te vinden. Ik heb geleerd om voor die twee zaken geen toegevingen te doen, en daardoor gaat het soms wat trager.’

Het businessmodel of het groeitempo van Balls & Glory verandert niet ontzettend hard nu twee nieuwe aandeelhouders instappen. ‘We mikken op steden met 60.000 inwoners, terwijl de limiet vroeger op 200.000 lag’, zegt Ballieu.

Overal winst

‘We kijken ook naar kleinere steden of gemeenten. Daar willen we onze gehaktballen leveren aan brasserieën en andere restaurants. In grootsteden werken we samen met online platformen als Uber Eats en Deliveroo.’

Intussen zijn alle Balls & Glory-restaurants winstgevend, al geeft Ballieu geen cijfers. ‘We mikken op een ebitda-marge (brutobedrijfswinst tegenover omzet, red.) van 10 procent. Dat halen we in elk restaurant’, zegt Ballieu. ‘We zitten er zelfs een stukje boven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud