Barry Callebaut bouwt enorm chocolademagazijn in Lokeren

©AFP

De vastgoedgroep WDP gaat in Lokeren de nieuwe, wereldwijde logistieke hub van Barry Callebout ontwikkelen, goed voor 60.000 vierkante meter en een investering van 100 miljoen euro.

Barry Callebaut , de grootste chocoladeproducent ter wereld, gaat zijn logistieke activiteiten verplaatsen van Aalst naar een nieuw centrum in Lokeren. Het nieuwe gebouw zal volledig energieneutraal zijn en zou in de loop van het derde kwartaal van 2021 operationeel zijn.

Barry Callebaut is daarvoor een samenwerking aangegaan met de vastgoedgroep WDP en de stad Lokeren. WDP neemt de ontwikkeling van het centrum op zich, net als de volledige investering van 100 miljoen euro. De chocolademaker gaat in ruil een langetermijncontract aan voor de huur.

Van Aalst naar Lokeren

In totaal telt het centrum een oppervlakte van 60.000 vierkante meter. Het zal voor een groot deel geautomatiseerd zijn. Barry Callebaut gaat ervan uit dat de nieuwe site extra jobs zal opleveren, maar wil nog geen concrete aantallen noemen. In eerste instantie maken de 85 werknemers van het huidige Europese logistieke centrum in Aalst de overstap.

'De wereldwijde expansie van onze producten is de laatste jaren sterk gestegen en we gaan ervan uit dat deze trend zich zal verderzetten in de toekomst', zegt Massimo Garavaglia, de directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van Barry Callebaut. Het nieuwe centrum is noodzakelijk om 'een adequaat antwoord te bieden' en 'een verhoogde efficiëntie en mobiliteit' te garanderen.

Volgens Garavaglia was de keuze voor Lokeren als nieuwe hub een logische. 'Ten eerste ligt het centrum in het midden van de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel, waar de meeste van onze klanten zijn gelegen. Het is ook de ideale locatie om onze grootste fabrieken in Wieze en Halle te bevoorraden en er is een directe toegang naar de haven van Antwerpen voor export', klinkt het. Daarnaast speelt ook dat de wortels van het bedrijf in België liggen. 'De historiek van Callebaut in België gaat terug tot 1911 en de vestiging in Wieze is ook ons centrum voor innovatie, terwijl die in Halle een hele grote groeipool is', luidt het.

Roze chocolade

Eind december 2017 kondigde de chocoladefabrikant nog een investering van tientallen miljoenen euro's aan in nieuwe productielijnen in Wieze en Halle. De uitvoering van dat project loopt nu stilaan ten einde, is te horen. 'Dit nieuws is het bewijs dat we blijven investeren in België', aldus Garavaglia. In Wieze heeft het ook een onderzoekslabo waar onder andere de roze chocolade werd uitgevonden.

©BELGA

Barry Callebaut ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. De hoofdzetel van de producent van bulkchocolade bevindt zich in het Zwitserse Zürich. In België telt het bedrijf 1.500 personeelsleden en vier productiesites: naast Wieze en Halle gaat het om Heule en Thimister. De site in Wieze is 's werelds grootste chocoladefabriek.

Zijn vorige boekjaar sloot Barry Callebaut af met een omzet van 6,9 miljard Zwitserse frank. Het verkocht in die periode meer dan 2 miljoen ton chocolade. Een groot deel van de productie komt uit België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n