Bart Van Malderen koopt twee luierfabrieken in Brazilië

Drylock-oprichter en CEO Bart Van Malderen. ©Dieter Telemans

Drylock, het luierconcern van Bart Van Malderen, koopt 100 miljoen euro extra omzet in de strategische Zuid-Amerikaanse markt.

Het gaat om de luierbedrijven Mardam en Capricho, die allebei in Sao Paulo gevestigd zijn en elk 400 werknemers hebben. De familiebedrijven probeerden aanvankelijk te fuseren. Toen dat mislukte, kon Drylock zijn slag slaan. De Braziliaanse fabrieken hebben samen zo’n 100 miljoen euro omzet.

Voor Van Malderen en zijn Drylock zijn de twee fabrieken een strategische aanwinst. Brazilië is de vierde grootste babyluiermarkt ter wereld: er wordt jaarlijks voor 1,7 miljard euro aan babyluiers en -broekjes verkocht. Jaarlijks gaat ook voor 450 miljoen euro aan volwassenenluiers over de toonbank. Mardam en Capricho maken zowel baby- als volwassenenluiers.

Tegelijk rukken grote retailconcerns als het Amerikaanse WalMart snel op in Latijns-Amerika, waardoor er steeds meer markt is voor de privatelabelluiers van Drylock. Die worden als huismerk in supermarktketens verkocht.

Hoeveel Van Malderen voor de Braziliaanse deals betaalt, is niet bekend. Wel cashte hij eind vorig jaar stevig op de verkoop van een belang in de Centraal-Europese vastgoedontwikkelaar VGP.

Ontex

Met de Braziliaanse operatie begeeft Van Malderen zich op het terrein van Ontex, de luiermultinational die de familie Van Malderen zelf oprichtte en in 2002 verkocht. Ontex kocht eind 2016 de activiteiten van zijn Braziliaanse sectorgenoot Hypermarcas. Het prijskaartje bedroeg toen 1 miljard real (286 miljoen euro). Ontex heeft het moeilijk op de Braziliaanse markt, maar Van Malderen maakt zich in een gesprek met De Standaard sterk dat dat vooral aan Ontex zelf ligt en niet aan de lokale markt.

Drylock is bezig aan een onstuimige groei. Van Malderen richtte het bedrijf in 2011 op en bouwde een luierfabriek in Tsjechië. Ondertussen heeft het concern, inclusief de twee Braziliaanse fabrieken, wereldwijd zeven productielocaties. Het hoofdkantoor in Zele is de enige Belgische vestiging.

Van Malderen had zich voorgenomen dat Drylock tegen 2020 een omzet van minstens 500 miljoen euro moet halen. Met de twee overnames in Brazilië komt dat doel binnen bereik: voor dit jaar wordt een omzet van 400 miljoen euro verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content