Belgische elektroketen Krëfel komt in Franse handen

Het kapitaal van Krëfel zat sinds de oprichting in 1958 in de handen van de discrete familie Poulet. ©BELGA

De Belgische elektroverkoper wordt overgenomen door zijn Franse sectorgenoot Boulanger, een onderdeel van het distributie-imperium van de steenrijke familie Mulliez. Het prijskaartje loopt naar verluidt op tot bijna 200 miljoen euro.

De gesprekken over de verkoop van de Belgische familiale elektroketen verliepen de jongste maanden in alle stilte. De vakbonden van Krëfel werden woensdagochtend geïnformeerd over de transactie op een buitengewone ondernemingsraad.

Of er jobs verdwijnen is niet duidelijk. Op de ondernemingsraad repte de directie er niet over en later reageerde ze dat er 'momenteel' geen aflvoeiingen voorzien zijn. Ook sluitingen van winkels of magazijnen zijn op dit moment niet gepland.

Krëfel in cijfers
  • 74 verkooppunten
  • 405 miljoen euro omzet
  • 8 miljoen euro bedrijfswinst
  • 1.200 werknemers
  • Aandeelhouder (tot vandaag): familie Poulet
Boulanger in cijfers
  • 147 verkooppunten (+67 van Electro Dépôt)
  • 2,6 miljard euro omzet
  • Aandeelhouder: familie Mulliez

 

Krëfel is een van de grootste elektroketens van het land. Ze telt 74 winkels. De familiale groep was in het boekjaar 2017-2018 goed voor een omzet van 405 miljoen euro en een bedrijfswinst (ebit) van 8 miljoen. Die lag zo'n 30 procent lager dan het jaar ervoor.

Boulanger koopt niet enkel Krëfel, maar ook diens Luxemburgse zusterketen Hifi International. Die telt 11 winkels. Zowel de naam Krëfel als Hifi International blijft behouden.

Familie Poulet

Het kapitaal van Krëfel zat sinds de oprichting in 1958 in de handen van de familie Poulet. Ondertussen is de keten al aan de derde generatie van de familie toe. Pascal Poulet heeft samen met zijn vader Marc, een van de twee zonen van de stichter, de operationele teugels in handen.

200 miljoen euro
Prijs
Het prijskaartje loopt naar verluidt op tot bijna 200 miljoen euro.

De familie is erg discreet en wil ook nu geen interviews geven. Communicatie verloopt via mails.

'Het volledige managementcomité van Krëfel, blijft aan het hoofd van het bedrijf', laten de bedrijven weten. Even verderop staat: 'Denis Boschard, digitaal directeur van de Boulanger-groep zal na voltooiing van het project bestuurder en CEO van de Krëfel-groep worden.' Aan Belga zegt Bouchard dan weer dat Poulet CEO blijft.

Raad van bestuur

Eén lid van de familie Poulet treedt bovendien toe tot de raad van bestuur van Boulanger. Wie precies, is niet duidelijk.

Dertien jaar geleden probeerde de familie Poulet Krëfel al eens te verkopen. Ze wou inspelen op de hoogconjunctuur in de fusie- en overnamesector. Maar die transactie ging uiteindelijk niet door, omdat de familie de biedingen te laag vond. Onder meer het Frère-fonds Ergon bood toen op Krëfel.

Imperium

Krëfel wordt overgenomen door de Franse elektroketen Boulanger. Beide bedrijven kennen elkaar al, want via de inkoopgroepering Euronics kopen ze samen producten aan. Zo drukken ze de kosten.

Boulanger is een van de vele onderdelen van het distributie-imperium van de familie Mulliez. Andere ketens in dat rijtje zijn de doe-het-zelfketen Leroy Merlin, Decathlon, de supermarktketen Auchan en de kledingketens Kiabi en Pimkie.

De overname van Krëfel valt niet uit de lucht. De voorbije jaren waren er nog overnames en fusies in de sector.

Boulanger - net als Krëfel midden jaren 50 opgericht - telt 147 winkels in Frankrijk. De keten trok eerder naar het buitenland, maar plooide zich de jongste jaren terug op Frankrijk. Ze is er ook aandeelhouder (88%) van de discountelektroketen Electro Dépôt. Boulanger is goed voor een geconsolideerde omzet van 2,6 miljard euro.

Rijke Fransen

De familie Mulliez is de vijfde rijkste Franse familie. Volgens het zakenblad Challenges had ze vorig jaar een vermogen van 38 miljard euro.

Ze past in het rijtje van superrijke Fransen die zich de laatste decennia in België vestigden. Een deel van de Mulliez-clan – die zo’n 650 leden zou tellen – woont in Néchin. De Koningin Astridstraat wordt er vaak de ‘Mulliezstraat’ genoemd.

Consolidatie

De overname van Krëfel valt niet uit de lucht. De voorbije jaren waren er nog overnames en fusies in de sector. Het Franse Fnac nam in 2016 het Britse Darty over. Die laatste was in ons land actief met Vanden Borre, een concurrent van Krëfel. Een jaar later nam Ceconomy - het moederbedrijf van Krëfels andere grote concurrent Media Markt - een belang in Fnac Darty.

De overnamegolf is allicht te verklaren door de opkomst van webwinkels. Internationaal maakt Amazon de klassieke ketens het leven moeilijk. In België zorgden Bol.com en Coolblue voor meer concurrentie bij Vanden Borre, Media Markt en Krëfel.

Wanneer de deal tussen Boulanger en Krëfel helemaal rond is, is nog niet duidelijk. Ze moet nog goedgekeurd worden door de Belgische mededingingsautoriteiten.

Derde generatie

Krëfel is uitgegroeid tot een van de grootste elektroketens in ons land. Het dankt dat grotendeels aan zijn familiale eigenaars.

Auguste Marcel Poulet richtte Krëfel op in 1958. Voor de naam liet hij zich inspireren door de Duitse stad Krefeld, waar hij een tijdlang had gewerkt voor een stofzuigerfabrikant. Niet alleen door de sentimentele band die hij had met de stad, maar vooral omdat de Duitse bijklank een gevoel van duurzaamheid en kwaliteit opriep.

Oorspronkelijk was Krëfel een postorderbedrijf. De revolutie in de huishoudtoestellen in de jaren 60, met de opkomst van stofzuigers, televisies en wasmachines, veranderde de markt. In 1965 opende Poulet zijn eerste winkel in Brussel.

Geleidelijk aan werd het assortiment uitgebreid en werden de verkooppunten groter. Met een strikte organisatie en bedrijfscultuur loodste de familie Poulet Krëfel naar groei: een Duitse degelijkheid die een buffer vormt tegen de moeilijkheden in de markt.

Ondertussen is Krëfel al aan de derde generatie van de familie toe. Pascal Poulet heeft samen met zijn vader Marc, een van de twee zonen van de stichter, de operationele teugels in handen. De familie is notoir zwijgzaam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud