Advertentie
Advertentie

Belgische fietsenketen Fiets! worstelt met groeikrampen

©Dries Luyten

Fiets!, de grootste fietsenketen van België, heeft groeikrampen. Oprichter Hendrik Winkelmans stapte op en het bedrijf moest recent zijn kapitaal verhogen. Een nieuwe CEO moet Fiets! ‘naar een ander niveau’ tillen.

Hendrik Winkelmans is niet langer de CEO en eigenaar van Fiets!, de fietsenketen die hij in 2010 oprichtte en uitbouwde tot de grootste van België. Na Decathlon welteverstaan, maar die verkoopt veel meer dan fietsen.

De man die zich de afgelopen jaren meermaals liet ontvallen dat hij ‘de Torfs van de fietsensector wilde worden’, stapte begin dit jaar zonder veel ruchtbaarheid op als CEO. In augustus werd hij minderheidsaandeelhouder, nadat hij een kapitaalverhoging van 2,5 miljoen euro niet had gevolgd. Die was volgens de jaarrekening nodig om de ‘continuïteit van het bedrijf te garanderen’.

‘Ik ben opgestapt omdat ik zin had in iets anders’, zegt Winkelmans, die onlangs fors uithaalde naar de NMBS en De Lijn omdat ze fietsen verhuren ‘en daar nog geld op verliezen ook’. ‘Ik wou een ondernemer zijn. Geen CEO van een groot bedrijf met 31 winkels. Sinds enkele maanden investeer ik in start-ups als Rymnd - modieuze kleren voor sporters - en lunch@school, de HelloFresh voor scholen, zeg maar.’

Viabuild

Na Winkelmans volgden bij Fiets! twee andere CEO’s, maar zij bleken niet de juiste mensen. De nieuwe meerderheidsaandeelhouder (60%), de familie Verhaeren achter het bouwbedrijf Viabuild, benoemde dan maar haar eigen pion: Fiets!-voorzitter Alain Beyens. Die is bestuurder bij Viabuild en was tot eind vorig jaar de CEO van de koffiebranderij Roode Pelikaan.

We gaan de herstellingen van e-bikes centraliseren in Temse.
alain Beyens
nieuwe ceo Fiets!

‘We willen Fiets! klaarmaken voor de volgende groeifase’, zegt Beyens, die een kwarteeuw in de biersector werkte en nog bestuurder is bij Duvel Moortgat. ‘Winkelmans had het visionaire plan om een fietswinkel in Gent uit te bouwen tot een grote fietsenketen met 45 miljoen euro omzet. Chapeau. Maar een bedrijf in een groeifase heeft op een bepaald moment een nieuwe managementstijl nodig. Winkelmans heeft in samenspraak met de raad van bestuur een stap opzijgezet.’

Beyens geeft toe dat er liquiditeitsproblemen waren - ‘we hebben vorig jaar een moeilijk moment gehad’ - maar benadrukt dat een deel van de jongste kapitaalverhoging van 2,5 miljoen euro ook zal gebruikt worden om te groeien. ‘Zo gaan we investeren in de IT-infrastructuur. Dat moet onze service verbeteren en de online verkoop van fietsen en onderdelen stuwen.’

Temse

Maar de belangrijkste investering is die in een nieuwe hoofdzetel. Die verhuist van Sint-Denijs-Westrem naar de ex-Boelwerf-site in Temse. ‘We investeren er in een centraal magazijn en een centrale werkplaats. Daar zullen alle herstellingen van de e-bikes - goed voor meer dan 60 procent van de omzet - worden geconcentreerd. Zo kan het personeel in de winkels zich op de minder technologische reparaties van gewone fietsen richten’, zegt Beyens.

Hij wil op korte termijn bovendien uitbreiden naar Brussel en Wallonië. Ook kijkt hij naar het buitenland voor groei, zowel organisch als via overnames. Twee jaar geleden nam Fiets! al Hans Struijk over, een Nederlandse fietsenketen met 16 winkels en 150 werknemers. ‘Maar concrete overnameplannen zijn er niet.’

Zelfstandigen

België telt een 1.000-tal zelfstandige fietsenwinkels. Volgens Beyens liggen daar nog kansen. In Vlaanderen heeft Fiets! een marktaandeel van 5 procent, in Nederland 2 procent. In beide landen samen wordt de fietsenmarkt geraamd op 1,5 miljard euro. Fiets! verkocht vorig boekjaar circa 30.000 fietsen, goed voor een brutobedrijfswinst van 2,5 miljoen euro.

Andere cijfers wil Beyens niet geven. Ook de exacte verdeling van het aandeelhouderschap wil hij niet kwijt. Zelf heeft hij een minderheidsbelang, de Verhaerens voerden hun belang op tot 60 procent via hun investeringsvehikel Vermec.

Voor volgend boekjaar rekent Beyens op meer omzet. ‘We zitten in een groeimarkt’. Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenwinkelketen zal dat overigens niet meer mee opvolgen. Hij verdween na de machtswissel bij Fiets! als bestuurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud