opmerkelijk

Belgische whisky is beste van Europa

©Emmanuel Mathez - WBT

De beste whisky ter wereld komt dit jaar uit Japan. The Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is door de World Whisky Bible verkozen tot het nieuwe nummer één, als 'drank van bijna ongelooflijke genialiteit'. Een Belgische en Britse whisky delen de eerste plaats in de Europese lijst.

The Yamazaki kreeg in The World Whisky Bible van kenner Jim Murray een score van 97,5 op 100. Daarmee werden de Japanners voor het eerst verkozen tot beste whisky ter wereld. The Yamazaki wordt gestookt door Beam Suntory, een distilleerder met wortels die teruggaan tot 1923.

In Schotland reageerde men perplex op het nieuws. De media schuwden de termen 'in shock' en 'vernederend' niet. Bovendien halen de Schotten zelfs geen gouden medaille in Europa. Die eer gaat naar The Belgian Owl (die in Luik gedistilleerd wordt) en het Britse Chapter 14 Non Peated.

Meer nog, in de hele top vijf staat geen enkel Schots merk. Een lesje in nederigheid, noemde Murray het voor de Schotten. Voor het opstellen van de 'bijbel' - intussen toe aan zijn twaalfde editie - werden zo'n 4.500 whisky's geproefd.

Voor wie nu naar de winkel wil rennen om The Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 te kopen, nog dit: eigenaar Beam Suntory heeft er maar 18.000 flessen van gemaakt en een fles kost zo'n 110 euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud