Bierreus AB InBev duwt financieel directeur naar de uitgang

Felipe Dutra (rechts) vormt al vijftien jaar een tandem met CEO Carlos Brito (links) aan de top van AB InBev. ©Thierry du Bois

De nummer twee van de grootste bierbrouwer ter wereld, Felipe Dutra, zou het slachtoffer worden van de slechte prestaties.

Dat schrijft de zakenkrant Financial Times op haar website. De krant stelt zich te baseren op verschillende anonieme bronnen bij het Belgisch-Braziliaanse bedrijf.

De vervanging zou onlangs aan bod zijn gekomen op de raad van bestuur. Voor opvolging zou zowel intern als extern worden gekeken. Een naam die circuleert, is die van Nelson Jamel, directielid van de Noord-Amerikaanse divisie.

Trouwe rechterhand

Dat Dutra zou vertrekken, is opmerkelijk. De Braziliaan is al 15 jaar de trouwe rechterhand van landgenoot en CEO Carlos Brito. Het duo geldt als de architecten van de erg succesvolle strategie die AB InBev via een reeks mondiale overnames tot de grootste brouwer ter wereld maakte. Het bedrijf verkoopt één op de vier bieren op de planeet.

De top van AB InBev staat dezer dagen flink onder druk. De cashmachine sputtert sinds een paar jaar. De beursprestaties zijn een pak slechter sinds de slecht verteerde prijzige overname in 2016 van de brouwer SABMiller. Die zadelde AB InBev op met een schuld van meer dan 100 miljard dollar.

De beurskoers ligt 25 procent lager dan drie jaar geleden, tegenover een stijging van 50 procent van de S&P500. Wie in 2004 - bij de start van Brito's tijdperk als CEO - aandelen AB InBev kocht en zijn dividend opnieuw investeerde in het bedrijf kan rekenen op een return van 445 procent. De stijging van de S&P500 over diezelfde periode bedroeg 214 procent.

AB InBev is al anderhalf jaar druk doende het vertrouwen van aandeelhouders en ratingagentschappen terug te winnen. De bierreus knipte in het dividend, herfinancierde via de moeder aller schuldherschikkingen een deel van zijn schuld en verkocht zijn business in Australië. Het bracht zijn Aziatische activiteiten naar de beurs van Hongkong, om met de opbrengst verder aan schuldverlichting te doen.

Koersopleving

Door de ingrepen volgde een korte koersopleving. Maar daaraan kwam eind vorig jaar een einde na een winstwaarschuwing door tegenvallende verkoopcijfers in China en de VS.

Dutra zou nu het offer zijn om AB InBev een nieuwe boost te geven. Met de gewezen CEO van tabaksgroep Altria, Martin J. Barrington, kwam er in april vorig jaar ook al een nieuwe bestuursvoorzitter. Altria controleert samen met het Braziliaanse investeringsfonds 3G rond Jorge Paulo Lemann en enkele Belgische en Colombiaanse families meer dan de helft van de aandelen AB InBev.

Belgische tak

De Belgische tak, met als boegbeeld Anderlecht-bestuurder Alexandre Van Damme, is een uitloper van de historische verankering in de Belgische brouwer Interbrew. Het bedrijf achter Jupiler en Stella Artois fuseerde in 2004 met het Braziliaanse AmBev.

Dutra noch AB InBev wilde commentaar kwijt.

Financial Times citeert ook bronnen die zijn vertrek niet linken aan de tegenvallende resultaten. Hij zou persoonlijke redenen hebben opgegeven. Elders klinkt het dat de Braziliaanse nummer twee het volstrekte vertrouwen behoudt en een vertrek niet aan de orde is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud