opmerkelijk

Brexiteer Dyson krijgt energielabels stofzuigers weg

James Dyson, de stichter van het gelijknamige stofzuigermerk, is een overtuigde brexiteer. ©AFP

Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag de verordening vernietigd die een energie-etikettering voor stofzuigers invoert. De zaak was aangespannen door de Britse producent Dyson van stichter James Dyson.

De Europese regels voor energielabels op stofzuigers deugen niet. Het Gerecht van de EU, een van de colleges van het Hof, struikelt over het feit dat de energie-efficiëntie van een stofzuiger bepaald wordt tijdens tests die uitgevoerd worden met een lege stofzuigerzak, waarmee de reële gebruiksomstandigheden niet worden nagebootst.

De zaak was aangespannen door de Britse fabrikant Dyson, die stofzuigers zonder stofzak op de markt brengt. Volgens het bedrijf worden consumenten misleid als gevolg van de regels.

Dyson vond dat de Europese wetgeving, die op 1 september 2014 in werking trad, zijn stofzuigers benadeelt. Als het energie-efficiëntieniveau en het reinigingsvermogen van een stofzuiger zouden worden bepaald tijdens tests met zakken die minstens gedeeltelijk met stof zijn gevuld, dan zou duidelijk worden dat de Dyson-toestellen beter presteren, luidde het argument.

Over de prestaties van Dyson-stofzuigers spreken de rechters in Luxemburg zich donderdag niet uit, maar ze volgen de redenering wel dat tests uitgevoerd moeten worden met een gevulde stofzak.

De Europese Commissie moet de verordening nu gaan aanpassen. Ze kan nog wel in hoger beroep gaan en heeft daarvoor twee maanden.

De zaak krijgt extra aandacht omdat James Dyson, de stichter van het stofzuigermerk, een overtuigde Brexiteer is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect