Britse miljardair lonkt naar A.S. Adventure

©Photo News

De miljardair Mike Ashley, eigenaar van voetbalclub Newcastle United, lonkt volgens de Britse pers naar A.S. Adventure. Maar hij is niet alleen. De Belgische outdoorketen kan ook rekenen op interesse uit private-equityhoek.

Het investeringsfonds Lion Capital mandateerde in maart de zakenbank Rothschild om de weg te effenen voor een exit uit de Belgische outdoorketen A.S Adventure. De verkoopprijs zou kunnen oplopen tot boven 375 miljoen euro.

Volgens de Britse pers doken er meerdere geïnteresseerde bieders op voor de Belgische keten. Eén daarvan is het investeringsfonds Clayton Dubilier & Rice (CDR). Een van de vennoten van CDR is Sir Terry Leahy, de ex-CEO van de supermarktketen Tesco.

Maar A.S. Adventure kan naar verluidt ook rekenen op de interesse van de miljardair Mike Ashley. In België is die redelijk onbekend. Maar in eigen land niet. Ashley, die onderaan de sociale ladder begon, is vandaag een van de rijkste Britten met een geschat vermogen van 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro). Hij is onder meer eigenaar van de voetbalclub Newcastle United uit de Premier League, maar vooral van de keten van sportkledij en -benodigdheden Sports Direct.

Die groep omvat onder meer de outdoorketen Field & Trek, waarvoor A.S. Adventure een interessante aanvulling zou zijn. A.S. Adventure is actief in België, Nederland (onder het merk Bever) en in het Verenigd Koninkrijk (Cotswold Outdoor).

Nulurencontract

Sports Direct, dat ook in ons land een 45-tal winkels heeft, noteert sinds 2007 op de beurs. De groep boekte vorig jaar een omzet van 2,18 miljard pond en een nettowinst van 152 miljoen pond. Het telt 24.000 werknemers. Vorig jaar bleek dat het overgrote deel van die werknemers een zogenaamd nulurencontract (‘zero-hours contract’) heeft. Werknemers met zo'n statuut weten vaak pas een uur op voorhand of ze daadwerkelijk moeten werken. Is er veel emplooi, dan schakelt de werkgever hen vaak in. Maar in kalme periodes worden ze huiswaarts gestuurd en werken ze soms letterlijk nul uur per week. En blijft hun loonzakje leeg.

A.S Advenure zit voor bijna 85 procent in de handen van Lion Capital. Oprichter en ex-CEO Emiel Lathouwers heeft bijna 10 procent in handen en ook het management participeert mee. Vorig jaar bedroegen de inkomsten van A.S. Adventure 360 miljoen euro, een record. De operationele kasstroom (ebitda) bereikte 41 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud