Cartamundi doet grote overname in VS

Een werknemer in een speelkaartenfabriek van Cartamundi. ©Frank Toussaint

Cartamundi, de producent van speelkaarten en gezelschapsspelen, neemt zijn sectorgenoot United States Playing Card Company (USPC) over. De omzet stijgt in één wip met een kwart tot 552 miljoen dollar (490 miljoen euro).

USPC is gespecialiseerd in de productie van speelkaarten. Met het merk Bee is het bijvoorbeeld kind aan huis in Las Vegas, met Fournier is het overal present waar Spaans gesproken wordt en met Bicycle - beschikbaar in meer dan 100 landen - heeft het het grootste consumentenmerk in de sector in handen. Bicycle is vooral geliefd in de wereld van de cardistry, een soort kunstvorm waarbij ‘trucjes’ worden gedaan en bijvoorbeeld patronen worden gecreëerd door kaarten van de ene naar de andere hand te laten springen.

USPC telt 350 werknemers en heeft fabrieken in de VS en Spanje. Na de afronding van de deal, vermoedelijk eind dit jaar, zal Cartamundi 2.500 mensen te werk stellen in 13 fabrieken.

200 miljoen dollar

Hoeveel Cartamundi op tafel legt, is niet bekend, maar The Wall Street Journal meldde eerder al dat de overnameprijs kon oplopen tot meer dan 200 miljoen dollar. De verkoper is het beursgenoteerde Newell Brands dat tal van consumentenmerken in huis heeft, van Parker tot Campingaz.

Cartamundi maakt onder andere kaarten voor het spel 'Uno'. ©BELGA

De overname is de eerste grote zet van Stefaan Merckx die vorig jaar de rol van CEO overnam na het overlijden van Chris Van Doorslaer. Onder zijn twintigjarig bewind ontpopte Cartamundi zich van een kmo tot een internationale klepper. Het produceert kaarten van onder meer 'Magic: The Gathering', 'Uno' en 'Pokémon', net als pokerkaarten voor casino’s en verzamelkaarten voor getrouwheidsacties bij supermarkten. Het sloot licentiedeals met Disney, Pixar en Studio 100 en heeft een eigen collectie kaartspelen in de rekken liggen van de films 'Frozen', 'Jurrasic World', 'Star Wars' en meer van dat.

In 2008 leverde dat de titel Onderneming van het Jaar op, maar toen moest de meesterzet nog komen. Het nam in 2015 twee fabrieken van de speelgoedmultinational Hasbro over en maakt er de bordspellen van de klassiekers 'Monopoly', 'Cluedo', 'Trivial Pursuit' en 'Wie is het?'. In 2017 haalde Cartamundi 40 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda). De geconsolideerde winstcijfers voor 2018 zijn niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud