Cartamundi richt joint venture in Japan op

Amada heeft onder meer de Japanse speelgoedfabrikant Bandai als klant, dat onder meer de Power Rangers in portefeuille heeft. ©rv

De Turnhoutse kaartenmaker Cartamundi gaat een joint venture oprichten met zijn Japanse sectorgenoot Amada. De Japanners brengen hun activiteiten in het drukken van kaarten in, waarmee ze vorig jaar een omzet realiseerden van omgerekend goed 20 miljoen euro.

Cartamundi heeft een intentieverklaring ondertekend met Amada Printing, een onderdeel van de Amada Holding van de gelijknamige familie waarvan de derde generatie nu aan het roer staat. Begin december wordt Amada Printing afgesplitst, waarna tegen eind dit jaar de 50-50-joint venture met Cartamundi opgericht moet kunnen worden.

Momenteel bestaat al 80 procent van de activiteit van Amada Printing uit het drukken van kaarten en aanverwante producten, met als specialiteit verzamelkaarten ('collectable cards'). Ze hebben onder meer 's werelds op drie na grootste speelgoedfabrikant als klant, het Japanse Bandai dat o.a. Power Rangers in portefeuille heeft.

In de drukkerijpoot van de familieholding werken 167 mensen. De fabriek in Kazo op 65 km van Tokyo wordt in de toekomst de productievestiging van de joint venture, en het personeel blijft er werken.

Chris Van Doorslaer, de CEO van Cartamundi, omschrijft de joint venture als een 'belangrijke strategische overname'. 'Japan is de bakermat van de verzamelkaarten. Cartamundi wil mee aan de basis liggen van de producten die in Japan ontstaan en deel uitmaken van de 'collectables of the future'.' Hij stelt naast de verzamelkaarten ook andere markten te willen aanboren in Japan.

Cartamundi realiseerde in 2012 een omzet van 151 miljoen euro met 1.300 werknemers. Het heeft behalve in eigen land ook fabrieken in Duitsland, het VK, Polen, de VS, Brazilië, Mexico en India, en verkoopkantoren in verschillende Europese landen, Turkije en Singapore. Cartamundi heeft al ervaring met de Japanse verzamelkaartencultuur als maker van Yu-Gi-Oh-kaarten, die aansluiten bij een Japanse manga.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud