Chinese miljardair aast op Bang & Olufsen

©Bloomberg

Grootste aandeelhouder van de Deense specialist in luxe-elektronica is nu verzekeraar Delta Lloyd, die heel andere prioriteiten heeft.

Bang & Olufsen voert gesprekken over een volledige overname door Sparkle Roll Group, zo kondigde de Deense producent van luxe-elektronica aan.

Sparkle Roll Group, met zetel op de Britse Maagdeneilanden is eigendom van de Chinese miljardair Qi Jianhong. Die is ook de grootste aandeelhouder van de Hongkongse firma Sparkle Roll Holding, dat sinds 2012 een samenwerkingsverband met 'B&O' heeft voor de Chinese markt. De holding is gespecialiseerd in de verdeling van luxeproducten, zoals Rolls-Royce, Bentley en Lamborghini, exquise Franse wijnen, dure horloges en Davidoffsigaren.

Grootste struikelblok bij de gesprekken is de prijs. Qi Jianhong liet weten dat hij een ‘redelijke’ prijs wil betalen, ‘die het potentieel van het bedrijf maar ook de duidelijke onzekerheid en de nodige investeringen voor de verdere ontwikkeling en groei reflecteert’. Volgens Deense media wil de Chinese magnaat omgerekend iets meer dan 400 miljoen euro neerleggen voor B&O, maar vinden de Denen dat te weinig.

De grootste aandeelhouder van B&O is momenteel de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd, met 15 procent. Maar die is op dit ogenblik druk bezig om zijn gehavende balans te versterken en lijkt een verkoop dus zeker genegen. ‘B&O zou genieten van een andere aandeelhouderstructuur dan vandaag om de groei te versnellen en de consolidatie te verstevigen’, zei Qi Jianhong, die op lijst van 500 rijkste Chinezen prijkt. Het aandeel van het 91 jaar oude B&O steeg sterk na de bevestiging van de gesprekken.

Bang & Olufsen liet vorig jaar al weten dat open stond voor een overname. De firma heeft te kampen met de felle concurrentie van veel goedkopere rivalen. Ook luisteren veel mensen liever naar muziek op hun smartphone in plaats van op een dure hifi-installatie.

Vorig jaar verkocht B&O zijn geluidssystemen voor auto’s aan het Amerikaanse Harman om te kunnen focussen op de consumentenproducten. Maar omdat die ommekeer niet vlotte, maakte Bang & Olufsen vorige week nog bekend dat de productie van televisies zal worden uitbesteed aan het Zuid-Koreaanse LG Electronics. Mocht de Chinese deal doorgaan, verdwijnt met B&O een van de laatste grote hifi-producenten in Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud