Chinese vertraging treft Richemont

Horloges van Cartier. ©AFP

De luxegroep Richemont krijgt een klap op de beurs. Het bedrijf bekend van de Cartierhorloges stuurt verontrustende signalen uit over een vraagvertraging in China.

De vraag naar luxe in China is niet meer wat ze geweest is. Dat mocht ook de luxegroep Richemont ervaren. 'De omzetgroei in China is teruggevallen van een dubbelcijferige groei naar een hoge enkelcijferige groei,' verklaarde CFO Burkhart Grund tijdens een conferencecall. 'De groei die we nu kennen in het land is normaler dan voorheen.'

Grund waarschuwde ook dat een verzwakkende renminbi en het handelsconflict de Chinese vraag naar luxegoederen verder kan drukken. De signalen wakkeren de vrees aan dat de groei van luxegoederen afzwakt nu bemiddelde consumenten hun vermogen bedreigd zien door het rumoer op de aandelenmarkten. Beleggers reageerden ontgoocheld en stuurden het aandeel 7 procent lager. De grootste koersval in drie jaar tijd.

Richemont heeft onder andere de merken Cartier en Piaget in portefeuille. De operationele winst nam in de eerste jaarhelft onverwacht af door stijgende kosten. Richemont kocht de onverkochte horlogevoorraden van winkeliers op om te vermijden dat ze met grote kortingen zouden worden verkocht.

Chinezen bleven buiten China wel duchtig luxegoederen op de kop tikken. De omzet door Chinezen in het buitenland steeg 10 procent op jaarbasis. De verstrengde controles op de invoer van luxegoederen in China woog wel op de verkopen. De Chinese markt buiten China is drie keer zo groot als de binnenlandse markt omdat Chinezen verkiezen luxegoederen te kopen in plaatsen met lagere taksen zoals Hong Kong.

Het nieuws duwde ook andere horlogemakers zoals Swatch en Kering lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect