Chinezen kopen Franse fabrikant luxekristal

Baccarat is onder meer bekend van zijn champagneglazen en kroonluchters, maar maakt ook kristallen stoelen. ©Claude Weber

Baccarat verandert na 253 jaar opnieuw van eigenaar, voor zo'n 164 miljoen euro.

Opnieuw komt een westers luxemerk in Chinese handen. Na onder meer de Belgische tassenmaker Delvaux, is het nu de Franse fabrikant van kristal Baccarat die wordt overgenomen door een Chinees bedrijf.

Investeerder Fortune Fountain Capital koopt bijna 89 procent van het luxebedrijf voor 164 miljoen euro. De verkopers zijn de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Starwood Capital en L Catterton. Starwood nam in 2005 de controle over Baccarat over van de champagnefamilie Taittinger.

De rest van de aandelen van Baccarat noteert op de beurs van Parijs. Mogelijk zal de nieuwe eigenaar het bedrijf in een later stadium van de beurs halen. Fortune Fountain Capital is eigendom van de nazaten van een befaamde Chinese kalligraaf.

De laatste jaren loopt de omzet van het 253 jaar oude Baccarat terug. In 2016 bedroeg die nog 148,3 miljoen euro. De winst kwam uit op 3,2 miljoen euro. De jaren daarvoor werd bijna steeds  verlies geleden. Baccarat, gevestigd in het gelijknamige Franse stadje, liet weten dat de overname kan helpen bij het versnellen van zijn expansieplannen in Azië en het Midden-Oosten.

Baccarat werd in 1764 per koninklijk decreet van Lodewijk XV opgericht. Het bedrijf is bekend van dure glasserviezen en kroonluchters, maar maakt ook ongewonere producten zoals kristallen stoelen. Sommige stukken staan ook in musea zoals het Louvre. Koninklijke families behoren tot de vaste klanten van Baccarat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud