Coca-Cola sluit twee Belgische distributiecentra

©Bloomberg

Coca-Cola wil in 2020 zijn distributiecentra in Hasselt en Heppignies sluiten en 132 jobs schrappen.

De bottelarijgroep Coca-Cola European Partners is van plan om volgend jaar twee van zijn vijf Belgische distributievestigingen te sluiten, in Hasselt en Heppignies (nabij Charleroi). Daarnaast wil het bedrijf ook de verkoop via automaten vereenvoudigen. Door beide voorstellen staan 132 jobs op de tocht in Hasselt, Heppignies en in de automatenverkoop.

Het bedrijf kondigde de intentie woensdag aan op een bijzondere ondernemingsraad. Volgens de frisdrankverdeler zijn de ingrepen noodzakelijk om 'de huidige logistieke structuur voor directe leveringen en de verkoop via automaten te vereenvoudigen en zo competitief te blijven.'

Coca-Cola European Partners heeft in België vijf distributiecentra: Gent, Antwerpen, Hasselt, Heppignies en Chaudfontaine. De activiteiten van Hasselt en Heppignies wil het bedrijf overdragen naar Gent en Antwerpen en twee 'externe locaties'. Hasselt en Heppignies delven het onderspit omdat daar geen productieactiviteiten zijn.

Nieuwe divisie

Daarnaast kondigt Coca-Cola een 'nieuwe manier van werken' aan voor de verkoop via automaten. Daarvoor komt er een nieuwe juridische entiteit binnen de organisatie. Via zijn automaten wil Coca-Cola 'een ruimer assortiment van koude, maar ook warme dranken aanbieden.'

Er worden 123 jobs van Antwerpen en Gent naar de nieuwe juridische entiteit overgedragen. 'We kijken de komende weken in nauw overleg met de vakbonden hoe zoveel mogelijk medewerkers intern herplaatst kunnen worden', stelt het bedrijf.  

Wat de locatie van de nieuwe divisie wordt, maakt deel uit van het sociaal overleg. 'De mensen die voor de nieuwe entiteit werken, zullen verspreid vanuit verschillende plekken in het land bij klanten gaan', zegt woordvoerster Eva Lefevre.

Verankering

Coca-Cola European Partners omvat in België, naast de vijf distributiecentra, het hoofdkantoor in Anderlecht en een servicecenter voor koeltoestellen in Londerzeel, alles samen goed voor 2.100 medewerkers. 'We willen blijven inzetten op de lokale verankering van de productie, logistiek en verkoop in België', beklemtoont het bedrijf, dat de dranken van de Amerikaanse moedergroep  bottelt en verdeelt.

Het bedrijf stipt aan dat het de laatste drie jaar meer dan 117 miljoen euro investeerde in zijn vestigingen in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine. Coca-Cola verkocht vorig jaar in België 826 miljoen liter drankjes. 70 procent daarvan is afkomstig uit de Belgische productievestigingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud