Colruyt krijgt grootste klap sinds beursgang in 1977

©Photo News

Beleggers kenden geen genade, nu de voor perfectie geprijsde supermarktketen een verre van perfect jaarrapport heeft afgeleverd.

Het aandeel Colruyt beleefde   met een klap van meer dan 15 procent de zwartste dag sinds de beursgang in 1977. Het vorige record dateerde van 28 juni 2011, toen zakte het aandeel - eveneens na tegenvallende jaarcijfers - met 12,8 procent, Colruyt noteerde toen wel een kwart lager. Begin juni piekte Colruyt, nog op een recordkoers van 67,50 euro.

Maar vandaag verslikken de beleggers zich in het jaarrapport dat Colruyt dinsdag nabeurs publiceerde. 

Wegens de verwachte verslechtering van de retailomgeving bevestigen we zeker ons verkoopadvies.
KBC Securities

'Colruyt Group verwacht in het boekjaar 2019/20 een sterkere prijs- en promodruk in een uitdagende Belgische retailmarkt. De groep verwacht op korte termijn geen significante opleving van het economische klimaat voor de consument in België en Frankrijk', stond gisteravond in het jaarverslag van Colruyt.

Zo kondigde de Nederlandse keten Jumbo haar komst naar België aan. Albert Heijn op zijn beurt heeft grote uitbreidingsplannen in ons land en pakte de voorbije maanden uit met opmerkelijk acties zoals '1 + 2 gratis'.

Duur

De sombere vooruitzichten in combinatie met een dure beurswaardering doen beleggers afhaken. Het beurshuis KBC Securities merkt op dat het aandeel 50 à 70 procent duurder is dan het aandeel van sectorgenoten. 'Dat is de hoogste premie sinds begin 2009', klinkt het. 'Wegens de verwachte verslechtering van de retailomgeving bevestigen we zeker ons verkoopadvies.'

De gelijkenissen met de aandelencrash van december 2016 zijn sprekend. Toen reageerden beleggers negatief op teleurstellende halfjaarcijfers. De hoofdingrediënten van dat rapport: meer omzet en meer marktaandeel, maar meer inspanningen en promoties om dat te realiseren en de concurrentie af te houden met een dalende winstmarge als gevolg.

De winstmarge (ebit) daalde vorig jaar boekjaar met 30 basispunten naar 5,1 procent. Maar de analisten van Deutsche Bank stippen aan dat tussen de lijnen van het jaarrapport te lezen valt dat de verzwakking aanzienlijk groter was in de tweede jaarhelft. De winstmarge (ebit) is in die periode gedaald van 5,6 naar 4,8 procent, het laagste peil dit decennium (zie grafiek). 

Zwaartekracht

Het beurshuis Barclays zoomt dieper in op de winstmarge in de retaildivisie en laat de andere activiteiten (DATS, groothandel en windenergie) even buiten beschouwing. De conclusie is alarmerend.

De winstmarge (ebit) kwam er uit op 5,85 procent. 'Het laagste niveau ooit', klinkt het. 'De brutomarge is wel gestegen, maar dat werd overschaduwd door de stijging van de operationele kosten (personeel en logistiek). Bovendien zijn de afschrijvingen vorig jaar met 26 miljoen euro gestegen door toenemende investeringen.'

De klap komt extra hard aan omdat het aandeel al een hele tijd de wetten van de zwaartekracht tartte. De supermarktketen grossiert bij analisten al lang in verkoopadviezen omwille van de torenhoge waardering, maar trok zich daar tot nog toe niks van aan

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud