Colruyt ziet geen winstgroei

Jef Colruyt ©Johan Jacobs

Detailhandelaar Colruyt mikt voor het nieuwe boekjaar op een vlakke winst in vergelijking met vorig jaar, toen 353,7 miljoen euro werd gehaald.

Met die prognose maakt Colruyt zijn voorzichtige reputatie weer helemaal waar. Analist Pascale Weber van KBC Securities mikt beduidend hoger met een toename van 9 procent tot 386 miljoen euro.

Belangrijke kanttekening: in die prognose houdt Colruyt rekening met de eenmalige elementen die vorig boekjaar de winst beïnvloedden. De afschrijving van 15,3 miljoen euro op het belang in de Baltische supermarktketen IKI was daar een heel belangrijke van. Die impact werd uit de vergelijking gehouden. Concreet betekent dit dat Colruyt de facto mikt op zo'n 360 miljoen euro winst voor het huidige boekjaar.

Tijdens de algemene vergadering verantwoordde topman Jef Colruyt die voorzichtige houding door te verwijzen naar externe factoren 'waar de groep geen vat op heeft'.

'We zitten in een uitdagend socio-economisch klimaat', aldus Colruyt. 'Ik denk aan stijgende grondstoffen- en energiekosten, loonkosten, aanhoudende werkonzekerheid bij de klanten en, laat ik het voorzichtig stellen, politieke standstill.'

Kersvers financieel directeur Marc Hofman geeft eerder een niet al te rooskleurig beeld van de economische context waarin Colruyt werkt. 'Op de duur noemen we een minder negatief consumentenvertrouwen een stijging', aldus Hofman. 'Wel, het spijt me, maar het consumentenvertrouwen is nog altijd negatief.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud