Advertentie

Cora schrapt 447 banen

Cora vreest herstructurering. ©belga

Bij hypermarktketen Cora is er een herstructurering op komst. De directie heeft de intentie aangekondigd om 447 van de zowat 2.500 banen te schrappen volgens de procedure van de wet Renault.

Cora heeft vijf vestigingen in Wallonië en twee in het Brusselse. De directie 'wil alles in het werk stellen om naakte ontslagen te vermijden en hoopt een plan voor brugpensioen naar voor te kunnen schuiven', aldus Cora in een persbericht.

Begin februari startten vakbonden en directie de gesprekken over het project 'coravenir', zo meldt het bedrijf. Cora stelt dat na 'verschillende maanden van diepgaande gesprekken' over het project 'vooruitgang werd geboekt in de sociale dialoog'. Maar zelfs toen vreesden de vakbonden al voor een herstructurering.

Brugpensioen

'De onderhandelingen vielen uiteen in 3 stukken', legt Geert Nollet uit. Hij is directeur van de Cora-hypermarkt in Anderlecht en tevens woordvoerder van het bedrijf. 'Er was een commercieel en organisatorisch element, maar gaandeweg werd duidelijk dat er toch ook een sociaal luik moest bij komen.'

'Wij hebben nu, zoals de wet Renault voorschrijft, de intentie aangekondigd voor een collectief ontslag van 447 werknemers', aldus Nollet. 'Nu zullen er gesprekken aangeknoopt worden met de sociale partners om dat aantal eventueel terug te dringen en alleszins naakte ontslagen te vermijden.'

De Franstalige socialistische vakbond SETCa kan daar het brugpensioen een rol spelen, 'gezien de leeftijdspiramide bij Cora'. En net als bij Delhaize, dat vorige maand een zware herstructurering aankondigde, vragen ze dat de gesprekken worden uitgesteld tot eind augustus 'omdat de luwte van de zomermaanden niet bevorderlijk is om oplossingen te vinden'.

11,6 miljoen verlies

Cora maakt deel uit van de Louis Delhaize Groep, waartoe ook onder meer ook Match en Smatch behoren. De hypermarktketen baat 7 winkels uit in Franstalig België en nog 2 in Luxemburg. Alles samen telt de groep zo'n 2.500 werknemers. Dat lijkt veel, maar is te verklaren door de omvang van de winkels. 'Wij hebben echte hypermarkten, met oppervlaktes van 11.000 tot 15.000 vierkante meter', zegt Nollet. 'Dan zit je al snel aan 300 tot 350 werknemers per winkel.'

Dat het al een poos niet echt naar wens gaat, blijkt uit de cijfers van de groep. Cora boekte in 2013 een nettoverlies van 11,6 miljoen euro op een omzet van 636 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die het bedrijf neerlegde bij de Nationale Bank. Een jaar voordien was er nog een winst van 6,2 miljoen euro, al was dat toen ook al een halvering in vergelijking met het jaar voordien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud