opmerkelijk

Coucke tipt eigen portefeuille voor 2017

©BELGA

De Belgische beurswaakhond heeft er geen problemen mee dat de ondernemer zijn eigen bedrijven als favoriet naar voren schuift.

Coucke stuurde woensdagavond via Twitter zijn eigen aandelenselectie voor 2017 de wereld in. Zijn koopadvies voor (van 5 naar 1) Fagron , Lotus Bakeries , Ter Beke , Smartphoto  en Mithra  is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. De Belgische ondernemer geeft mee dat hij in alle bedrijven die hij tipt zelf een positie heeft. 

Coucke heeft meer dan 130.000 volgers op Twitter en de handel is in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar veel dunner dan anders. Dat zet in principe de deur open voor stevige koersbewegingen, al bleven die donderdag tot dusver uit. 

De ondernemer tipt bovendien vijf aandelen waarvan het gros op normale dagen al relatief weinig verhandeld wordt. Enkel Fagron-aandelen wisselen vlot van eigenaar, die van de vier andere bedrijven veel minder. 

Van Ter Beke werden er de voorbije 365 dagen gemiddeld elke dag nog geen 1.000 stuks per dag verhandeld, van Smartphoto iets minder dan 30.000. Hoe minder een aandeel verhandeld wordt, hoe vatbaarder het is voor sterke sprongen omhoog of omlaag. Een advies van een invloedrijke aandeelhouder zoals Marc Coucke heeft met andere woorden mogelijk véél impact op de beurskoers.

'Disclaimer'

Coucke voegt ook een 'disclaimer' toe aan zijn Twitter-selectie. Daarin meldt hij dat aandelen steeds een bepaald risico inhouden, dat een aandeel zelfs waardeloos kan worden en dat aandelen plots kunnen zakken door externe omstandigheden. 

Die waarschuwing wordt iet of wat overschaduwd door de lofbetuigingen waaronder Coucke zijn vijftal overlaadt. Ter Beke noemt hij 'vertrokken'. 'Er liggen schitterende investeringen en vooruitzichten voor 2018 in het verschiet'. 'Onbekend is onbemind', klinkt het over Smartphoto (het vroegere Spector). 'De beurswaarde van 55 miljoen euro kan hoger.' Mithra is dan weer 'het meest onderschatte bedrijf van België'. 

Niet tegen de regels

De Belgische beurswaakhond FSMA zegt dat de beleggingstips die Coucke op Twitter zette niet tegen de regels zijn. Wie dergelijke tips geeft, moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De informatie mag niet misleiden zijn, belangenconflicten moeten gemeld en als de informatie is gebaseerd op een financiële analyse, dan moet die goed worden uitgelegd. 

Coucke respecteert de voorwaarden, want vermeldde bij elke tweet een disclaimer. Daarin zegt hij dat aandelen steeds eenrisico inhouden en legt hij uit dat hij zelf aandeelhouder is in de bedrijven. 'Voor alle duidelijkheid: dit is geen oproep om aandelen te kopen, en ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen, noch dank verwachtend bij eventuele winsten,' schrijft hij nog.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud