Advertentie

Danone lost kleine winstwaarschuwing door Spanje

Danone-topman Franck Riboud - foto Imageglobe

De zuivel- en watergroep Danone heeft in het eerste halfjaar een omzetgroei van 5,9 procent geboekt. De sterke cijfers in de groeimarkten compenseerden de aanhoudende verzwakking in Europa. Vooral in Spanje is de situatie problematisch, waardoor Danone zijn verwachtingen voor de marges in 2012 neerwaarts bijstelt.

De omzet kwam uit op 9,7 miljard euro. Daaruit werd een courant bedrijfsresultaat van 1,4 miljard euro gepuurd (+1,4%). De nettowinst kwam uit op 874 miljoen euro of 1,44 euro per aandeel.

Europa blijft een zorgenkind voor Danone, dat niet ontsnapt aan de economische problemen in het zuiden van het continent, en dan vooral in Spanje. Die duwden de omzet 1 procent lager tot 2,839 miljard euro, onder druk van een volumedaling met 2,8 procent.

Maar Danone werkt hard om steeds minder afhankelijk te worden van zijn historische thuismarkten. De andere geografische zones blijven samen wel kleiner dan Europa, maar de groeicijfers geven duidelijk aan dat die balans aan het overhellen is. Azië boekte een omzetgroei van 17,2 procent tot 933 miljoen euro. De zone 'rest van de wereld' ging 10,7 procent vooruit tot 1,587 miljard euro.

De problemen in Europa blijven echter huishouden in de cijfers, en dat vertaalt zich in lagere prognoses voor het volledige boekjaar. Danone raakt niet aan de groeiprognose voor de omzet van 5 tot 7 procent. Maar de Spaanse malaise zet de marges onder druk. Danone verwacht nu geen stabiele operationele marge meer voor 2012, maar stelt nu een daling van die marge 'met 50 basispunten op vergelijkbare basis' in het vooruitzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud