Advertentie

De Belgische mossel komt terug

Een kweeksite voor hangmosselen voor de Galicische kust in Noord-Spanje. De methode die voor de Belgische kust wordt uitgerold, is vergelijkbaar. ©© Marevision

In het windmolenpark C-Power, 50 kilometer voor de kust van Zeebrugge, is maandag de eerste mosselkweeklijn van bijna 60 meter in het water gelegd.

Het proefproject loopt twee jaar. Dan moet duidelijk zijn of de mosselkweek in de Belgische Noordzee – na eerdere mislukkingen – dan toch een toekomst heeft.

Mosselen met friet geldt als een nationaal gerecht. Toch moeten we erkennen dat een cruciaal ingrediënt niet van eigen bodem komt. Maar daar komt vandaag verandering in.
Philippe De Backer
Staatssecretaris van de Noordzee

‘Mosselen met friet geldt als een nationaal gerecht. Toch moeten we erkennen dat een cruciaal ingrediënt niet van eigen bodem komt. Maar daar komt vandaag verandering in. Binnen twee jaar kunnen we Zeeuwse mosselen misschien vervangen door Vlaamse’, zei Philippe De Backer (Open VLD), staatssecretaris van de Noordzee, op de officiële voorstelling van het project Edulis. De naam verwijst naar Mytilus edulis, de wetenschappelijke naam voor de mosselsoort.

Mislukkingen

Eerdere pogingen om Belgische mossels te kweken draaiden het voorbije decennium op niets uit. De Stichting Duurzame Ontwikkeling Visserij Oostende lukte het ondanks Vlaamse subsidies niet. En ook de poging van Willy Versluys - een oude rot in de visserij en eigenaar van de rederij Brevisco - om de Belgica-mossel aan de man te brengen, liep verkeerd af.

Aan het gebrek aan mossellarven in de noordzee zal het niet liggen. Steek je vinger lang genoeg in het water en er zullen mossels aan groeien.
Willy Versluys
Eigenaar van rederij Brevisco

Maar Versluys geeft niet op en heeft zich aangesloten bij Edulis. ‘Aan het gebrek aan mossellarven in de Noordzee zal het niet liggen. Steek je vinger lang genoeg in het water en er zullen mossels aan groeien’, lacht hij. ‘Een van de redenen waarom het toen fout liep, is dat de technologie niet op punt stond’, zegt hij. Hij kweekte de mossels op een soort ponton, dat niet bestand bleek tegen de metershoge golven en stormen. Een deel van de installatie sloeg zelfs op drift.

Nu wordt gewerkt met verankerde kabels die mee met de zee bewegen en waaraan meterslange koorden in zee gehangen worden. Aan die koorden groeien dan de mossels in grote trossen. Een beproefde techniek, die evenwel nog nooit op volle zee en zo ver van de kust is toegepast.

Windenergie en mossels

De combinatie van windenergie produceren en mosselen kweken in een maritieme zone is een wereldwijde primeur. ‘Een hoger rendement per vierkante kilometer moeten we aanmoedigen. Er zijn zeker synergiemogelijkheden’, zegt Jaak Rutten, CEO van C-Power. Zoals het gezamenlijk transport – al snel drie uur varen - van personeel voor het onderhoud van het windpark en voor monitoring en staalnames van de mossellijnen.

500 kilo

‘En zo ver op zee groeien mosselen beter. Ze kunnen zich twee keer per dag, dankzij de getijden, voeden met algen. We mikken op ongeveer een jaar voor een jumbomossel, terwijl een Zeeuwse mossel er 18 maanden over doet om die grootte te bereiken’, aldus Versluys. Hij mikt op 500 kilo mosselen (zo'n 10 kilo per meter kabel) bij de eerste oogst. Een peulschil tegenover de 30.000 ton die Belgen jaarlijks verslinden, maar je moet ergens beginnen.

Er is nog heel wat onderzoek nodig. Aan welk soort koorden hechten de mossels zich het liefst vast? Tegen welke zeekrachten zijn ze bestand? Hoe kan de verankering geoptimaliseerd worden? Wegen de kosten op tegen de opbrengsten? Afspraak binnen twee jaar.

Oesters en sint-jakobsschelpen

In Nieuwpoort, amper 5 kilometer voor de kust, krijgt intussen een tweede aquacultuurproject vorm. Value At Sea, een soort zeeboerderij voor de kweek van oesters, sint-jakobsschelpen en zeewier. ‘Aquacultuur is in opmars. Het is het snelst groeiende deel van de voedingsindustrie. De ruimte op land wordt schaars. We moeten dus veel meer doen met de zee, die momenteel slechts 2 procent van het wereldwijde voedsel aanlevert.’

2 miljoen
De kosten voor de twee proefprojecten wordt geraamd op zo'n 2 miljoen euro.

Bij de projecten zijn behalve de Universiteit Gent en ILVO ook zeven bedrijven betrokken: DEME (installatie teeltsystemen), Sioen (technisch textiel voor zeewierdoek), Brevisco (rederij), Colruyt, Lobster Fish (verdeler van schaaldieren) en de windmolenparken C-Power en Belwind. De kosten voor de projecten worden geraamd op zo'n 2 miljoen euro, waarvan een derde gefinancierd wordt door Vlaanderen en Europa. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud