Advertentie

Doek valt over modelabel A.F. Vandevorst

An Vandevorst en Filip Arickx: sinds 1987 een koppel, sinds 1997 ook zakenpartners.

Het designerkoppel Filip Arickx en An Vandevorst trekt na 22 jaar een streep onder zijn carrière als modeontwerpers. 'De dynamiek in de modewereld is veranderd', klinkt het. Maar ook financieel zat A.F. Vandevorst in nauwe schoentjes.

'Het is uitdagender, onzekerder en ontwrichtender dan ooit in de modewereld. We kunnen dit niveau van creativiteit, waarbij we meer focussen op het vertellen van een verhaal dan het maken van een product, niet meer aanhouden', zegt het modeduo vrijdag aan de modewebsite WWD. De lentecollectie van 2020 zal de laatste geweest zijn.

Volgens het koppel is de esthetiek van A.F. Vandevorst - vrouwelijk met een militair randje, het typerende rode kruis als logo - niet geschikt om het digitale tijdperk te overleven. 'Exclusiviteit en intimiteit zijn er niet meer.' Maar tegelijk is dit het einde van een knokpartij in een financieel penibele sector.

Cigrang

Christian Cigrang is een gevestigde waarde in de scheepvaartsector.

Een van de investeerders in het modelabel is de discrete Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang, die zich ontpopte tot de mecenas van de Belgische mode. De Cigrang-familie is meerderheidsaandeelhouder van Blixa, het bedrijf achter het modelabel, en dat draait al jaren operationeel verlies.

Uit de jongste jaarrekening van Blixa blijkt dat er zich verliezen hebben opgestapeld tot 3 miljoen euro. Het startkapitaal van een klein miljoen euro was opgesoupeerd, wat het negatief eigen vermogen van ruim 2 miljoen euro verklaart. 

Prêt-a-porter

Ook bij de brutomarge staat een minnetje: de omzet weegt niet op tegen de kosten. Daar probeerde A.F. Vandevorst in 2017 al iets aan te doen, door te stoppen met de productie van prêt-a-porterkledij. Een lijn die in regel toegankelijk is voor iedereen brengt een hoge verkoopdruk met zich mee, en doet tegelijk af aan het bijzondere karakter van de designercollectie.

3 miljoen
verliezen
A.F. Vandevorst stapelde in de loop der jaren voor 3 miljoen euro verliezen op.

Voortaan zou er daarom 100 procent gefocust worden op haute couture, die veel exclusiever en dus duurder is dan de traditionele seizoenscollecties. Maar de cijfers liegen niet: die strategie sloeg niet aan. Dan dringen zich twee opties op: op zoek gaan naar een vers shot kapitaal, of de boeken toe doen. Noch het koppel Arinckx-Vandevorst, noch Cigrang was vrijdagavond beschikbaar voor commentaar.

Pensioen

Het koppel verzekerde WWD dat het nog niet klaar is om met pensioen te gaan. 'Meer dan zakenmensen zijn wij creatievelingen, die de horizon willen uitbreiden. We hebben veel ideeën en willen onze ervaring toepassen op andere domeinen: kunst, muziek, meubels, zelfs design.'

De stijl van A.F. Vandevorst: vrouwelijk met een militair randje.

Arickx en Vandevorst, ook achter de schermen een koppel, leerden elkaar kennen aan de Antwerpse modeacademie in 1987. Tien jaar en een pak mode-ervaring later - Vandevorst werkte eerst voor Dries Van Noten, Arickx was stilist bij Dirk Bikkembergs - werd hun modelabel geboren, de schoenenlijn kwam er in 2003. 

Pukkelpop

Onze esthetiek is niet geschikt om het digitale tijdperk te overleven.
A.F. Vandevorst
Ontwerpersduo

Ze toonden zich eerder al kunstliefhebbers. Toen het merk in 2018 twintig jaar bestond, goten ze veertig collecties in een luxueus overzichtsboek met geborduurde kaft. Later dat jaar draaide het merk een modefilm op Pukkelpop, samen met de Belgische fotograaf Dirk Braeckman. 

Binnen twee weken begint de modeweek in Parijs. Op 29 februari zal het koppel daar zijn laatste show organiseren, ter ere van het personeel en de fans. Daar zullen ze ook een selectie van 2.000 A.F. Vandevorst-verzamelstukken tentoonstellen, om daarna te verkopen aan musea en verzamelaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud