Advertentie

E-bike fietst Accell van de weg

Batavus, een van de fietsmerken van Accell. ©ANP

De Nederlandse fietsenmaker Accell Group ziet de opmars van de e-bike met lede ogen aan. De elektrische fiets gooit de groep in een veel competitievere markt.

Het kan verkeren. Een jaar geleden was alles nog peis en vree voor Europa's grootste fietsenfabrikant, eigenaar van Batavus, Sparta en Koga. Een overnamebod van Pon Holdings werd toen resoluut van de hand gewezen. De holding van auto-importeurs en fietsenmakers had 33 euro veil per aandeel van Accell . 'Een veel te zuinig bod', klonk het.

Vandaag noteert Accell aan 20,65 euro na een nieuwe koersval van zo'n 7 procent. De jaarresultaten van de groep doen beleggers huiveren.

Minder lucratief

Door de opkomst van de e-bike laten steeds meer mensen de traditionele fiets aan de haak. Dat merkt ook Accell, dat de verkoop van traditionele fietsen in zowat elke afzetmarkt zag terugvallen. Dat de fietsenmaker de totale omzet van de groep toch nog kon opkrikken met 1,9 procent (1,068 miljard euro) heeft hij te danken aan de e-bike.

Maar dat tweesnijdend zwaard heeft een serieus prijskaartje. Op de markt voor elektrische fietsen heerst moordende concurrentie. Daardoor daalde de winstmarge voor rentelasten en belastingen (ebit-marge) in 2017 van 5,8 naar 3,6 procent. De nettowinst kreeg een knauw van 67,5 procent en kwam uit op 10,5 miljoen euro.

Amerika en Nederland onderuit

Vooral in Nederland en de Verenigde Staten slabakt de verkoop. In het thuisland ging de omzet met bijna 10 procent achteruit. Zowel traditionele als elektrische fietsen raakten niet van stal. De verkoop in Noord-Amerika zakte met 14,4 procent, voornamelijk te wijten aan een afgesprongen verkoopcontract.

Accell keert een brutodividend uit van 0,5 euro, hoger dan de winst per aandeel van 0,4 euro. De nettoschuld steeg meer dan verwacht tot 161 miljoen euro. Intussen lieten de financieel en de operationeel directeur van Accell weten op te stappen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud