Ex-eigenaar Van Malderen maakt Ontex nerveus

Bart Van Malderen legt steeds meer het vuur aan de schenen van Ontex, die zich af en toe vóór de rechter verweert. ©Dieter Telemans

De beursgenoteerde luierfabrikant Ontex verliest in Spanje een juridische veldslag tegen de Vlaamse 'luierkoning' Bart Van Malderen.

Drylock, het luierconcern van ondernemer Bart Van Malderen, opent over enkele weken een fabriek in Segóvia, goed voor een honderdtal jobs. Miguel Ángel González, een voormalige manager van Ontex, gaat die leiden. Zestien lokale Ontex-werknemers - de beursgenoteerde luierfabrikant heeft er eveneens een vestiging - stappen over naar Drylock.

Ontex , ooit opgericht door de familie Van Malderen (maar intussen al meerdere keren doorverkocht), is not amused. De Belgische groep beschuldigde de toplui van Drylock van poging tot industriële spionage. Ze eiste via de arbeidsrechtbank dat die werknemers - en González, die tot 2015 bij de groep werkte - voorwaarden opgelegd krijgen, zoals het verbod bedrijfs- of industriële geheimen te onthullen.

Maar Ontex beet in het zand. Volgens berichten in de lokale pers oordeelt de Spaanse rechter dat er onvoldoende bewijzen zijn dat González zijn confidentialiteitsovereenkomst van 2015 schendt of zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. De rechter zegt wel dat Drylock en González moeten stoppen met onjuiste informatie te verspreiden over Ontex. Hij oordeelt ook dat werknemers het recht hebben bij een ander bedrijf te solliciteren.

Slagvelden

De juridische procedure illustreert de nervositeit van Ontex over zijn nieuwe concurrent, die hem het vuur aan de schenen legt. Sinds 2012 is Van Malderen Drylock in sneltempo aan het uitbouwen. Zes jaar na de oprichting stevent de groep dit jaar af op een omzet van 400 miljoen euro. Volgend jaar moet dat al - met één jaar voorsprong op de plannen - een half miljard zijn en 600 miljoen in 2020. Ter vergelijking: Ontex boekte vorig jaar 2,36 miljard euro inkomsten.

De nieuwe Spaanse fabriek van Drylock past in een omvangrijk investeringsplan van Van Malderen. Die investeert 200 miljoen euro om nieuwe fabrieken neer te zetten in Spanje en in Tsjechië.

Drylock produceert luiers in Rusland (2 fabrieken), Tsjechië (2), Brazilië (2), Italië, Spanje en de VS (telkens 1). Ontex, wereldwijd aanwezig met 19 fabrieken, heeft in vijf van die Drylock-landen productiesites (zie kaart).

©Mediafin

Volgt Van Malderens bedrijf Ontex dan op de voet - zoals begin dit jaar met de overname van twee fabrieken in Brazilië? De Vlaamse luierkoning ontkent dat stellig. 'We volgen niemand. Drylock gaat naar markten waar private label (het produceren onder het huismerk van retailers, red.) groeit. We zitten in Brazilië omdat Wal-Mart daar zit en in Spanje  om Lidl en heel Zuid-Europa te bedienen.'

KERNCIJFERS

ONTEX
Omzet (2017): 2,36 miljard euro
19 fabrieken
11.000 werknemers
Hoofdaandeelhouder: GBL (19,98%)
Genoteerd op Euronext Brussel

DRYLOCK
Omzet (2017): 300 miljoen euro
9 fabrieken
2.150 werknemers
Eigenaar: Bart Van Malderen

Volgens Van Malderen heeft iedereen recht op zijn plaats in de markt. 'Dat Ontex reageert? Daar kan ik niets aan doen', zegt hij. Van Malderen stipt ook aan dat SCA en Procter & Gamble, twee grote spelers in de luiersector, eveneens in die landen actief zijn.

Lijk in de kast

Ontex' eigen expansie loopt intussen niet van een leien dakje. Na de overname van het Braziliaanse Hypermarcas viel daar een lijk van 15 miljoen euro uit de kast. Verkopers hadden verkooprichtlijnen aan hun laars gelapt en klanten groter dan geplande kortingen aangeboden zonder die in het IT-systeem in te brengen. Ontex moet ook zwaar investeren om het Braziliaanse machinepark te moderniseren.

De Oost-Vlaamse luierfabrikant gaat twee fabrieken in Brazilië samenvoegen om efficiënter te werken. Het is de eerste stap van Ontex om de problemen in het Zuid-Amerikaanse land aan te pakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect