Advertentie

Familie De Clerck aan boord bij onlineplatform Vindevogel

Yvan Vindevogel ©Thomas De Boever

Vision Healthcare, het snel groeiende online-platform van de West-Vlaamse ondernemer Yvan Vindevogel, koopt het Duits-Oostenrijkse VitaminExpress. De familie De Clerck stapt door de deal mee aan boord. Maar de appetijt van Vindevogel is nog niet gestild. Hij gaat op zoek naar een partner voor nog grotere overnames.

Vindevogel bouwt sinds 2017 aan Vision Healthcare, een onlineplatform gespecialiseerd in de verkoop van voedingssupplementen, cosmetica en gezondheidsproducten. De groep, die eigen producten aan de man brengt, omvat bedrijven in België, Nederland, Duitsland en het VK, maar levert in heel Europa. Ze was vorig jaar goed voor een omzet van 108 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 9 miljoen euro.

Vision Healthcare groeit als kool. Vorig jaar boekte het 108 miljoen euro omzet. Als alles meezit, zal dat dit jaar verdubbelen.

De West-Vlaming geeft er de jongste maanden een lap op. In januari sloeg hij Mylène, een bedrijf dat via consulenten op homeparty’s producten verkoopt, aan de haak. Drie maanden later is hij al aan de volgende deal toe en koopt Vision Healthcare het Duits-Oostenrijkse VitaminExpress. Dat is een middelgrote speler op de Duitstalige markt (Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland). Het bestaat al 30 jaar en was tot nog toe in familiale handen. Het heeft meer dan 100.000 klanten, goed voor meer dan 5 miljoen bestellingen. Financiële cijfers over het bedrijf zijn niet beschikbaar.

De overname gaat gepaard met een kapitaalverhoging van 35 miljoen euro bij Vision Healthcare, waarvan meer dan de helft naar de overname vloeit. De familie De Clerck bracht via haar investeringsvehikel Dovesco een niet gering deel van de 35 miljoen aan, maar er stapten ook andere - niet nader genoemde - familiale investeerders in. Ook Vindevogel tastte weer in de buidel, net als de meeste mensen die al aan boord waren bij Vision Healthcare (zie illustratie).

Dovesco is het investeringsvehikel van Jan De Clerck en zijn familie. Het wordt geleid door zijn zonen Gregory en Anthony. De Clerck kreeg bij de opdeling van de Beaulieu-groep in 1989 de tapijt- en grondstoffengroep Domo toegeschoven. De twee andere takken van de familiale groep zijn Domo Chemicals (chemie) en Alinso (vastgoed).

Via Dovesco heeft de familie participaties in elf bedrijven, waaronder de uitzendgroep Vivaldis, Belbal (ballonnen), Labophar (voedingssupplementen), Aerosleep (slaapoplossingen voor baby’s) en Power Solutions (verhuur van energiegeneratoren).

Net als de andere bedrijven binnen Vision Healthcare zal VitaminExpress kunnen terugvallen op een gemeenschappelijke backoffice (IT, financiën, administratie) en digitale hub. Daar zitten specialisten met kennis van e-commerce, klantenrelaties, zoekrobots of onlineverkoop via sites als Bol.com en Amazon. Vision Healthcare maakt ook gebruik van influencers (invloedrijke mensen die op sociale media merken aanprijzen, red.) om zijn producten te promoten.

Bij elke overname zegt Vindevogel dat hij niet bij de pakken wil blijven zitten en nog verder wil groeien. Ook nu steekt hij die ambitie niet onder stoelen of banken. ‘We hebben voor dit jaar nog twee overnames in het vizier. Als ook die rond zijn, stevenen we voor 2019 af op een omzet van een kleine 200 miljoen euro en op een ebitda van meer dan 30 miljoen’, stelt hij. VitaminExpress en de geplande overnames niet meegerekend, rekent hij op een brutobedrijfswinst van 14 miljoen. Dat cijfer houdt wel al rekening met Mylène.

Marktleider

De Europese marktleider is hij al, vermoedt hij. ‘Er zijn niet veel gegevens beschikbaar in ons metier. Maar ik ken geen enkele pan-Europese speler met hetzelfde businessmodel en met meer dan 100 miljoen euro omzet’, zegt Vindevogel.

Met de volgende strategische zetten en nog grotere overnames in gedachten begint Vindevogel ook werk te maken van de zoektocht naar een nog grotere en meer kapitaalkrachtige financiële partner. Eerstdaags mandateert hij een adviseur om die zoektocht tot een goed einde te brengen.

‘We hebben nu partijen aan boord om nog even verder te doen. Maar voor grotere deals van enkele tientallen miljoenen tot meer dan 100 miljoen euro - een ‘transformational acquisition’ zoals dat in het financiële jargon heet - hebben we een grote private-equitypartner nodig’, vertelt Vindevogel. Hij wil bij die deal hoe dan ook aan boord blijven.

De West-Vlaamse ondernemer bezit na de Oostenrijkse overname nog 48 procent van Vision Healthcare. Creafund, dat Mylène aan Vindevogel verkocht, zit aan iets meer dan 15 procent en Dovesco net boven 10 procent. De rest van de aandelen is in de handen van een aantal nieuwe families en van de individuele aandeelhouders die Vindevogel sinds de start van het online-avontuur steunen.

Via zijn investeringsvehikel Damier bezit Vindevogel ook 10 procent van Cooper-Vemedia, een omvangrijke speler in voorschriftvrije geneesmiddelen, de sector waarmee het voor hem allemaal begon. Hij is via Damier ook eigenaar van het gelijknamige hotel in Kortrijk en de cocktailbar Sprezza. Hij is ook medeaandeelhouder van het ginmerk Copperhead en van The Ark, dat een ‘Tomorrowland op zee’ organiseert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud