FAVV: 'Geen gevaar voor volksgezondheid'

©ANP

Het federale voedselagentschap zegt dat er in eieren van 21 bedrijven sporen zijn terug gevonden van fipronil, maar die lagen ver beneden de Europese grenswaarden.

 'Geen enkele van de geanalyseerde monsters wijst op een gevaar voor de volksgezondheid', klinkt het.

Na dagen van kritiek op de slechte communicatie van het FAVV geeft de overheidsdienst nu een stand van zaken over de besmetting van eieren met fipronil, een verboden middel om bloedluizen in kippenstallen te bestrijden.

In totaal werden de voorbije weken 86 pluimveebedrijven geblokkeerd, waarvan 48 gespecialiseerd zijn in de productie van eieren. Bij die bedrijven worden stalen genomen. Pas als die resultaten bekend zijn, worden de bedrijven vrijgegeven.

De voorbije dagen werden al enkele bedrijven vrijgegeven. Vandaag zijn er nog zes bedrijven vrijgegeven. Daardoor zijn er in totaal nog 51 bedrijven geblokkeerd, waarvan 22 legkipbedrijven.

Fipronil

In 21 bedrijven is fipronil aangetroffen, maar in zeer lage concentraties. Het maximale gehalte in die stalen bedraagt momenteel 0,092 mg/kg. Dat is ver onder de Europese grenswaarde van 0,72 mg/kg. Die bedrijven blijven wel nog geblokkeerd.

Het FAVV zegt ook dat er een extra monitoringprogramma is opgestart, bij alle 'niet-verdachte' leghenbedrijven. Zij worden ook op voorzorg gecontroleerd op fipronil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud