Fnac naar de beurs

Een winkel van Fnac aan de Champs Elysees - foto Frank Rumpenhorst ©IMAGEGLOBE

Na ruim zes jaar mag PPR eindelijk een langverwachte zucht slaken: de groep kan de zwakke cijfers van multimediaketen Fnac uit zijn boeken lichten. Niet via de geplande verkoop, maar wel met een beursgang. Dat heeft de vakbond zojuist bevestigd.

Op een ondernemingsraad bij alle landenafdelingen dinsdagnamiddag, doorbrak PPR het stilzwijgen over de toekomst van Fnac. Het bedrijf wil de multimediaketen afsplitsen van het moederbedrijf en naar de beurs brengen.

Sinds eigenaar PPR- de Franse groep van de familie Pinault- in 2006 besliste om zich te focussen op luxe en mode, is de multimediaketen een blok aan het been van de groep. In 2009 zette PPR de keten in de etalage, in de hoop er zo vanaf te geraken, maar de belangstelling bleek matig.

Schandvlek

Ondertussen ontwikkelde Fnac zich van storend element onder de PPR-paraplu naar regelrechte schandvlek. De keten worstelt met dalende verkoopcijfers van CD’s en dvd’s, boeken krijgen concurrentie van e-readers en zowel in digitalisering als mobiele telefonie heeft Fnac simpelweg de boot gemist.

Zaken die pijnlijk duidelijk werden in de cijfers. Werd de waarde van Fnac in 2009 nog op zo’n 1,9 miljard euro geschat, dan gaan de meest optimistische analisten nu nog uit van zo’n 550 à 800 miljoen euro.

De beursgang was de meest geanticipeerde keuze van Fnac. Op die manier kan de huidige baas Alexandre Bompard immers nog proberen de mediaketen terug op de rails te krijgen, waardoor de Pinaults alsnog kunnen profiteren van een hogere waardering. Aandeelhouders van PPR reageerden dan ook tevreden op de IPO.

Minder tevreden zijn de vakbonden, die gisteren bij monde van LBC-secretaris Piet Van de Walle nog hun vrees uitdrukten voor een beursgang. 'We zouden het liefst verkocht worden aan een industriële groep', aldus Van de Walle maandag. 'Die kiezen meer voor de commerciële sterkte, terwijl bij een beursgang te veel nadruk zou liggen op rendabiliteit.'

'Onze grootste zorg is nu dat de huidige werknemers in België hun job kunnen behouden', reageerde Van de Walle zonet op het nieuws.

Stroef

Het loopt al een tijdje stroef tussen de directie en 700 werknemers bij Fnac België. Eerder dit jaar raakte bekend dat er 80 miljoen euro bespaard moest worden bij Fnac, waarna ook in België met mondjesmaat ontslagen vielen in de negen vestigingen. De werknemers eisten toen duidelijkheid van de directie, maar veel leverde het in september bijeengeroepen rondetafelgesprek niet op.

 ‘Ze beloofden niemand meer te ontslaan tot en met het einde van dit jaar’, zegt Van de Walle. ‘Maar de werknemers vrezen natuurlijk dat Fnac nog niet klaar is met herstructureren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud