Forse daling Antwerpse diamanthandel in 2019

Antwerpen blijft ondanks de daling een belangrijk centrum voor de diamantsector. ©REUTERS

Antwerpen verhandelde vorig jaar voor 37 miljard dollar aan diamanten. Dat is een daling van 20 procent, als gevolg van de geopolitieke instabiliteit. Er wordt niet meteen beterschap verwacht.

Antwerpen, van oudsher een belangrijk centrum van de diamantsector, heeft in 2019 een flink stuk van zijn glans verloren. De sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) meldde woensdag dat in het diamantmekka vorig jaar voor 37 miljard dollar (33,2 miljard euro) aan ruwe en geslepen diamanten is verhandeld. 

37 miljard dollar
Diamanthandel
In Antwerpen is vorig jaar voor 37 miljard dollar (33,2 miljard euro) aan ruwe en geslepen diamanten verhandeld

Dat is een daling van liefst 20 procent tegenover de 46 miljard dollar die in 2018 werd in- en uitgevoerd. 'Met een totale verhandelde waarde van 37 miljard valt de Antwerpse diamantsector terug op het niveau dat we zagen tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009 en 2010', zegt AWDC-topman Ari Epstein in een persbericht. 

Wereldwijde trend

De terugval in Antwerpen maakt volgens het AWDC deel uit van een wereldwijde trend. De volledige sector - mijnproducenten, diamantbewerkers en -handelaars en juweliers - zag zijn handelscijfers het voorbije jaar dalen. 'De geopolitieke instabiliteit wakkert de economische onrust aan. Dat doet het consumentenvertrouwen dalen', zegt Epstein.

'Het grote probleem is dat het aanbod aan diamant groter is dan de vraag', zegt Epstein. 'Dat wordt vooral veroorzaakt door de geopolitieke onrust tussen grootmachten zoals de Verenigde Staten en China en de onrust in Hongkong, de belangrijkste afzetmarkten voor geslepen diamant.'

Diamantairs proberen vandaag vooral hun voorraden weg te werken, voor ze overgaan tot de aankoop van nieuwe, ruwe diamanten. 'Ook juweliers organiseren hun inkoopproces anders, waarbij ze meer on demand inkopen in plaats van grote bestellingen te plaatsen tijdens beurzen in Hongkong of Las Vegas', zegt Epstein.  

Herstel in 2021

Volgens consultant Bain & Company zal ook 2020 een moeilijk jaar worden. De diamanthandel zal zich naar verwachting pas herstellen in 2021. Bain & Company ziet dan een heropleving omwille van de stijgende koopkracht wereldwijd, wat een positieve zaak is voor de luxesegmenten zoals de diamantindustrie. 'De geschiedenis leert dat een herstel meestal binnen de 1 à 2 jaar volgt', zegt het AWDC.

De sectorfederatie wijst erop dat diamant ondanks de terugval een van de belangrijkste exportproducten van de Vlaamse economie blijft. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) onderstreepte dat woensdag tijdens een bezoek aan het Antwerp World Diamond Centre. De sector was in 2019 goed voor zowat 15 procent van de totale Belgische export buiten de Europese Unie. Voor de totale uitvoer van goederen en diensten uit ons land gaat het om 5 procent.

De sector blijft ook belangrijk voor de werkgelegenheid; de zowat 1.600 bedrijven zijn goed voor 6.600 directe en 26.000 indirecte jobs.

Ruwe diamant

Vooral de handel in ruwe diamant, waarvoor Antwerpen het belangrijkste centrum ter wereld is, daalde het voorbije jaar fors. Zo werd voor een totaal van 184 miljoen karaat ter waarde van 17,2 miljard dollar verhandeld, wat een daling van 26 procent is ten opzichte van 2018.

Die cijfers volgen exact dezelfde dalende trend als die van de grootste diamantproducenten De Beers en Alrosa. Dat komt vooral doordat ze hun productie hebben verlaagd omdat diamanthandelaren ervoor kiezen hun bestaande voorraden eerst te verkopen vooraleer nieuwe diamanten aan te kopen.

Ook de handel in geslepen diamant daalde, maar minder sterk. De achteruitgang van 13 procent is goed voor een totale handel van 9,2 miljoen karaat ter waarde van 20 miljard dollar. Omdat de daling aan de exportzijde minder groot in waarde dan in karaat is, besluit het AWDC dat minder geslepen diamanten werden verkocht, maar wel van betere kwaliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud