Frankrijk waarschuwt voor schadelijke stoffen in babyluiers

©© Norbert Schaefer/CORBIS

De Franse toezichthouder Anses lanceert een waarschuwing voor wegwerpluiers, omdat ze schadelijke chemische stoffen bevatten. De Belgische FOD Volksgezondheid vond in een recente steekproef geen risico's.

Anses, dat toeziet op de veiligheid van consumptiegoederen, stelt na een laboratoriumonderzoek van de 23 meest courante wegwerpluiers op de Franse markt vast dat de gezondheidsdrempels voor meerdere chemische stoffen overschreden worden. Het overheidsagentschap roept de fabrikanten daarom op de stoffen niet meer te gebruiken of tot het absolute minimum te beperken en vraagt een strengere reglementering.

Het gaat onder meer om de parfums lilial en lyral en om bepaalde paks (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), dioxines en furanen. Die kunnen langdurig in contact komen met de huid van de baby of zich vermengen met de urine. Wetende dat een kind ongeveer 4.000 pampers draagt in zijn eerste drie levensjaren, overschrijden die stoffen de gezondheidslimiet, zegt Anses.

Voorzorgsprincipe

De toezichthouder beklemtoont dat er geen harde bewijzen zijn dat het dragen van wegwerpluiers schadelijke effecten heeft op de gezondheid van het kind, maar denkt wel dat er een risico bestaat. Bij de Franse ministeries van Gezondheid, Economie en Ecologische Transitie luidt het dat er geen 'onmiddellijk en groot gezondheidsgevaar is', maar toch roept men de producenten van babyluiers op binnen de 14 dagen met een actieplan te komen.

'Ik wil de ouders geruststellen. Anses zegt terecht dat er geen direct risico is voor de gezondheid van de kinderen, maar het voorzorgsprincipe primeert', verklaarde minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn.

Sommige van de geviseerde stoffen, zoals de parfums, worden bewust door de fabrikanten in de luiers verwerkt, andere komen uit de grondstoffen. Anses vraagt de bedrijven daarom om de mogelijk irriterende parfums niet meer te gebruiken en hun productieproces beter te controleren.

De producent Pampers (Procter & Gamble) neemt de aanbevelingen van het rapport ter harte. Het Franse ecologische merk Joone zegt 'extreem tevreden' te zijn met rapport, dat de weg opent naar meer transparantie.

België

De Belgische overheidsdienst Volksgezondheid voerde vorig jaar nog een onderzoek en daar kwam niets onrustwekkend uit.

'De luiers die in de Belgische studie gecontroleerd werden voldeden allemaal aan de wettelijke Europese veiligheidsnormen en de gevonden concentraties van chemische stoffen lagen ver onder de risicodrempel. Voor de Belgische markt vonden wij dus geen risico’s voor de volksgezondheid', zegt de overheidsdienst. Volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop is er geen reden tot paniek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud