Ontex-aandeel schiet 40 procent hoger

©AFP

Het aandeel Ontex schiet omhoog na het overnamebod van de Franse private-equitygroep PAI Partners. De koers blijft nipt steken onder de biedprijs van 27,50 euro.

Het bod is daarmee goed voor een totaalbedrag van zowat 2,3 miljard euro, en een premie van een goede 40 procent op de slotkoers van vorige donderdag. De handel in het aandeel was sinds vrijdag geschorst, maar is maandag om 13 uur hervat.

PAI wil graag een due-diligenceonderzoek van Ontex starten zodra het daartoe toestemming krijgt. De raad van bestuur van Ontex  verklaarde zich akkoord om het boekenonderzoek te starten, maar benadrukte 'niet in een positie te zijn om het herziene bod aan te bevelen', stelde PAI maandag in een verklaring.

Ontex liet vrijdag weten dat het een eerste bod van PAI had afgewezen. Het is momenteel onduidelijk welke rol GBL , de grootste aandeelhouder van Ontex met bijna 20 procent, zal spelen. GBL heeft alle kaarten in handen.

GBL geeft geen commentaar op lopende dossiers in zijn portefeuille. Private equity (niet-beursgenoteerde bedrijven) wordt steeds belangrijker in de portefeuille van de holding. GBL heeft in elk geval voldoende financiële middelen om Ontex samen met PAI van de beurs te halen.

De holding, gecontroleerd door de Belgische familie Frère en de Canadese familie Desmarais, bouwde in stappen een belang van 19,98 procent op in Ontex. Met de Belg Michael Bredael heeft GBL ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de luiergroep.

Annus horribilis

Quid GBL?

De holding GBL, net als Ontex deel van de Bel20 - heeft iets minder dan een vijfde van de luierfabrikant in handen. Volgens KBC Securities heeft de grootaandeelhouder gemiddeld 26,5 à 27 euro per stuk betaald sinds de instap in 2015. Veel meerwaarde valt er dus niet te rapen bij de holding als het bod van 27,5 euro slaagt. GBL heeft daarbij de sleutel in handen en kan een delisting eigenhandig doen mislukken. Minstens 95 procent van de aandelen Ontex moet daarvoor vrijwillig aangeboden worden aan PAI.

'Een mogelijk scenario is een samenwerking tussen PAI en GBL (om Ontex samen van de beurs te halen, red.),' merkt analist Cédric Duinslaeger van KBCS op. 'GBL heeft massa's financiële slagkracht - meer dan 3 miljard euro -, wil voor 15 procent in private equity zitten terwijl co-CEO Ian Gallienne veel ervaring met private equity heeft, en GBL heeft in het verleden al samengewerkt met PAI.'

Sienna Capital, waarlangs GBL investeringen doet in bedrijven zonder beursnotering, is goed voor bijna 5 procent van de portefeuille van GBL. In juli vorig jaar verkocht het aan PAI nog een participatie in ELITech, een producent en distributeur van diagnostische apparaten. Kort na de eeuwwisseling investeerde GBL in verschillende stappen 40 miljoen euro in het PAI Europe-fonds.

Een overname van Ontex is onvermijdelijk.
Bart Van Malderen
Vroegere eigenaar van Ontex

2017 was een annus horribilis voor Ontex. De beloofde groei van de winstmarge (gemiddeld 0,3 procentpunt extra per jaar over een periode van tien jaar) bleef voor het tweede jaar op rij uit. Dat zal ook dit jaar zo zijn. Volgens Bart Van Malderen, de vroegere eigenaar van de groep, is een overname onvermijdelijk.

Scherpere prijsconcurrentie, duurdere grondstoffen, tegenvallende cijfers bij het overgenomen Braziliaanse Hypermarcas en operationele problemen speelden Ontex parten. Op lange termijn profiteert de luierfabrikant echter van de vergrijzing, geloven experts. Het bedrijf zit in sterke groeimarkten en er is ruimte voor margeverbetering, luidt het.

Extra kapitaal

Ontex maakte vier jaar geleden zijn (her)intrede op de Brusselse beurs onder impuls van de voormalige eigenaars Goldman Sachs en Texas Pacific Group. Die maakten van de gelegenheid gebruik om een deel van hun belang te verzilveren. Ontex haalde ook nog extra kapitaal op om de schuldenberg te verlagen en ruimte te creëren voor overnames.

Ontex sloot twee grote deals in Zuid-Amerika. Het Mexicaanse Grupo Mabe werd ingelijfd voor 314 miljoen euro. Eind 2016 deed het een tweede grote zet door de luierdivisie van het Braziliaanse Hypermarcas te kopen voor 286 miljoen euro. Aan die Braziliaanse deal heeft Ontex nog geen plezier beleefd. Integendeel, eind vorig jaar vielen er lijken uit de kast.

Onder Charles Bouaziz, die sinds 2013 CEO is van Ontex en van de groep 'het AB InBev van de luiers' wou maken, steeg de omzet met 60 procent tot 2,4 miljard euro en de recurrente bedrijfswinst (rebit) met de helft tot 266 miljoen euro.

Opmerkelijk: bij de beraadslaging over het bod van PAI Partners werd Bouaziz buitengesloten om een belangenconflict te vermijden. Hij is namelijk ook lid van de raad van toezicht bij PAI, waar hij van 2010 tot 2013 verantwoordelijk was voor de portefeuille van bedrijven in de voedings- en consumentengoederenbranche. Hij heeft besloten zich terug te trekken uit zijn positie bij PAI zolang dat nodig is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect