Geert Schotte stapt op als CEO van Standaard Boekhandel

Geert Schotte. ©Emy Elleboog

Na negen jaar aan de top van de boekenwinkelketen stapt Geert Schotte op als CEO van Standaard Boekhandel. Zijn vader Frans Schotte neemt het roer weer over.

Schotte stapt op omdat zijn toekomstvisie botst met die van de enige aandeelhouder, Zuid-Nederlandse Uitgeverij (ZNU). Beide partijen weigeren commentaar te geven. 'We hebben in onderling overleg besloten de samenwerking te beëindigen', is het enige dat Schotte kwijt wil.

De website De Rijkste Belgen, die het nieuws naar buiten bracht, kon de hand leggen op een brief aan het personeel waarin Schotte meer duiding geeft. 'De onvoorspelbaarheid en de druk op de rentabiliteit hebben ertoe geleid dat een verschillende visie is ontstaan tussen mezelf en de aandeelhouder over hoe het verder moet met dit bedrijf in al zijn facetten', klinkt het daarin.

Schottes vader Frans, die Standaard Boekhandel van 1984 tot zijn pensioen in 2012 leidde en van de keten de grootste boekenverkoper van Vlaanderen maakte, neemt de leiding weer over. 'Geert gaat weg. Dat was zijn keuze en die van ZNU', zegt hij. 'Ik heb beloofd de continuïteit te verzekeren. Daarna moeten we zien hoe het verder moet.'

Forse concurrentie

De onvoorspelbaarheid en de druk op de rentabiliteit hebben ertoe geleid dat een verschillende visie is ontstaan tussen mezelf en de aandeelhouder.
Geert Schotte
CEO Standaard Boekhandel in een brief aan het personeel

Het gaat al even niet goed met Standaard Boekhandel. De keten worstelt met de concurrentie van e-commercespelers als bol.com en Amazon en de dalende interesse in boeken omdat mensen meer tijd besteden op sociale media en streamingplatforms. Dat leidde ertoe dat ze 2019 voor het eerst in 30 jaar afsloot met een klein nettoverlies van 6.000 euro op 205 miljoen euro omzet.

2020 moest beterschap brengen, maar toen kwam corona. Schotte noemde het 'een verloren jaar', met naar schatting 10 tot 15 procent minder omzet. Hij probeerde de negatieve trend te keren door verlieslatende winkels te sluiten en achter de schermen kosten te besparen, onder meer met minder volle magazijnen.

Standaard Boekhandel telt 145 winkels en is een onderdeel van de Zuid-Nederlandse Uitgeverij. Die is nog altijd in handen van de Mechelse zussen Frieda en Yvonne Schaltin en wordt in de praktijk gerund door sterke man Jan Vande Velden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud