Glasfabriek ex-Verlipack in Franse handen

De fabriek in Ghlin toen die nog behoorde tot Verlipack. ©BELGA

De Spaanse beursgenoteerde glasgroep Vidrala verkoopt haar flessenfabriek in het Henegouwse Ghlin aan haar Franse sectorgenoot Saverglass.

Verlipack was ooit een grote naam in de glassector in ons land. De producent van holglasverpakkingen kwam in de jaren 70 van vorige eeuw echter in zware problemen en diende deels genationaliseerd te worden. Diverse vestigingen konden worden gered en maakten een doorstart onder nieuwe aandeelhouders. Later dook zelfs de tapijtfamilie De Clerck (Beaulieu) op als eigenaar. Dat kon niet beletten dat Verlipack verder de afgrond ingleed.

155.000
MD Verre
MD Verre produceert jaarlijks 155.000 ton glas.

Van de groep rest enkel de fabriek in Ghlin, een deelgemeente van Bergen. Die heet MD Verre, kort voor de vroegere naam Manufacture de Verre. In 2007 kwam het bedrijf in handen van de Spaanse groep Vidrala. Het kende ook daarna een bewogen geschiedenis, met onder meer een collectief ontslag tien jaar geleden en geregeld sociale onrust.

Verliezen

Er werken nu nog ruim 250 mensen. Vorig jaar draaide MD Verre een omzet van 58 miljoen euro tegen 56 miljoen het jaar ervoor. De productie en de omzet werden opgedreven om beter gebruik te kunnen maken van het commerciële apparaat van Vidrala. Met als doel de verliezen terug te dringen. Dat lijkt te werken: vorig jaar was er een bescheiden overschot van 0,5 miljoen euro, wel iets minder dat het jaar ervoor. Maar gecumuleerd is er nog een tekort van bijna 22 miljoen euro.

Vidrala stoot MD Verre nu af aan het Franse Saverglass. Die groep hoopt met het bedrijf beter te kunnen inspelen op de groeiende vraag naar flessen aan de bovenkant van de markt, flessen voor wijn en sterkedrank. MD Verre is daarin gespecialiseerd. De fabriek heeft twee glasovens en produceert ongeveer 155.000 ton glas per jaar.

Saverglass haalde vorig jaar een omzet van 464 miljoen euro en heeft wereldwijd 3.400 mensen in dienst. De groep is enigszins vertrouwd met het Verlipack-dossier. Ze kocht 20 jaar geleden bijna Verlipack Mol.

   


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud