Grohe in Japanse handen

©Bloomberg

De Japanse groep Lixil neemt de sanitairspecialist Grohe over voor 4 miljard dollar (3 miljard euro). Lixil haalde het van het Zwitserse Geberit en het Braziliaanse Duratex.

Grohe is de grootste producent van badkamerinrichtingen ter wereld. Het bedrijf - goed voor een omzet van 730 miljoen euro en een bedrijfswinst van 141 miljoen euro in de eerste zes maanden van het jaar - was tot nu toe in handen van de private-equitygroep Texas Pacific (TPG) en een investeringsmaatschappij van Credit Suisse.

Vorige week bleek dat drie bedrijven een bindend bod hadden uitgebracht op de Duitse kranenspecialist: Geberit, Duratex en Lixil. Die laatste haalt nu de buit binnen. Over de grote lijnen van de overname is er een akkoord, over de details lopen nog gesprekken. TPG en Credit Suisse realiseren een forse meerwaarde. In 2004 kochten ze Grohe voor 1,5 miljard euro.

De Japanse groep leent de helft van het overnamebedrag bij een reeks Japanse banken. Ook de Development Bank of Japan investeert in de deal. Zij krijgen samen ruim 87 procent van Grohe in handen. De CEO van de sanitairreus blijft aan boord.

Lixil is een conglomeraat dat ontstond uit de fusie van tal van producenten van bouwmaterialen, gaande van toiletten tot raamprofielen. De groep is op overnametocht. In juni kocht het al de Amerikaanse wc-fabrikant American Standard. Nu volgt Grohe. Maar dat is de laatste grote overname voor een hele tijd, stelt de topman van Lixil.

Grohe is de tweede Europese miljardendeal met een Japanse overnemer deze maand. Op 10 september verkocht de Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) haar gezondheidsdrankjes Lucozade en Ribena aan Suntory, de op een na grootste drankenproducent in Japan, voor 1,6 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud