Grootaandeelhouder Ontex slaat op tafel

ENA is de tweede aandeelhouder van Ontex na de Frère-holding GBL. ©Thomas De Boever

Het hefboomfonds ENA, de tweede grootste aandeelhouder van de Oost-Vlaamse luierfabrikant Ontex, vraagt maatregelen om de groei en winstgevendheid te herstellen en aandeelhouderswaarde te creëren.

ENA verwierf vorig jaar in alle stilte een belang van 10,2 procent in de luierfabrikant. Het bouwde dat belang op tijdens het beroerde 2019 - met als dieptepunt de warrige Londense beleggersdag waarop het aandeel extra hard onderuit ging.

Intussen kocht ENA aandelen bij en bezit het 14,5 procent van de aandelen. Het is daarmee de tweede aandeelhouder van Ontex na GBL, de holding van de familie Frère (19,98%).

ENA gebruikt nu zijn positie om hard op tafel te slaan. De Londense investeringsgroep heeft de raad van bestuur een brief gestuurd waarin ze aandringt op 'onmiddellijke actie' met de bedoeling aandeelhouderswaarde te creëren.

Jaarresultaten

Het hefboomfonds wijst erop dat het aandeel Ontex liefst 39 procent is achtergebleven op de Bel20 sinds de beleggersdag van 8 mei 2019. De markt reageerde toen bijzonder ontgoocheld op wat CEO Charles Bouaziz daar aankondigde. In twee dagen ging de koers 29 procent lager.

Volgens ENA slaagde het management er toen niet in om een passend waardescheppend plan voor Ontex voor te schotelen. Bouaziz en zijn team bleven steken in 'vage, verwarrende en ondermaatse doelstellingen voor 2021'.

Ontex maakt op 4 maart zijn jaarresultaten bekend. 'De raad van bestuur en het management moeten de kans grijpen (...) om het vage en ondermaatse plan van mei 2019 te updaten met duidelijke driejarendoelstellingen die de groei en de winstgevendheid herstellen en ook aandeelhouderswaarde creëren', zegt ENA in een persbericht.

Opportuniteit

ENA beklemtoont in de brief dat het sterk overtuigd is dat Ontex een opportuniteit is om diepe waarde naar boven te brengen. Het gelooft ook dat het management en de raad van bestuur over wezenlijke hefbomen beschikken om 'significante waarde' te ontsluiten voor de aandeelhouders.

Ontex verwierp zowat anderhalf jaar geleden het overnamebod van de private-equityspeler PAI. Ook daarover is ENA ontevreden. Dat bod werd toen afgedaan als een bod dat Ontex significant zou onderwaarderen. Het management beloofde toen de waardecreatie te versnellen.

Bod van PAI

Het 'Transform2Grow'-plan dat in mei vorig jaar gepresenteerd werd, was echter een miskleun. De koersval met 29 procent in twee dagen 'was een duidelijke indicatie dat beleggers twijfels hadden of het plan wel aandeelhouderswaarde zou kunnen creëren'. 'Het plan rechtvaardigde de verwerping van de toenadering van PAI in 2018 niet', aldus ENA.

Dat het voorgestelde plan niet voldeed, bleek ook uit de analistenreacties. Het gemiddelde koersdoel voor Ontex zakte na de presentatie tot 17 euro, 'aanzienlijk onder de waardering die voortvloeide uit de toenadering van PAI'.

Bouaziz staat al zeven jaar aan het hoofd van Ontex en ook de nieuwe financiële directeur is al meer dan een jaar in functie. Beleggers mogen dan verwachten dat het management klaarstaat om het plan van mei vorig jaar een update te geven, klinkt het. ENA vraagt daarbij ook doelstellingen voor winstmarges en cashgeneratie.

Dat alles verwacht ENA bij de voorstelling van de jaarcijfers volgende week. 'De raad van bestuur en het management mogen niet opnieuw falen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud