Hein Deprez maakt kruis over Nederlandse overname

©Brecht Van Maele

The Fruit Farm Group, een onderdeel van het voedingsimperium van Hein Deprez, heeft het faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse dochter AC Hartman.

Amper twee jaar geleden pakte The Fruit Farm Group uit met de overname van het Friese AC Hartman, een van de grotere spelers in de Nederlandse glastuinbouwsector en zelfs de grootste in het biologische segment.

Het bedrijf heeft al decennia een exclusieve samenwerking met Albert Heijn en Bakker Barendrecht, waaraan het het hele jaar door komkommers, paprika's, zoetpuntpaprika's, pepers, aubergines, cherry- en trostomaatjes levert. 

De ambities van Deprez en co. waren groot. Er waren plannen om tientallen hectare serres bij te bouwen, om te investeren in een geothermie-installatie om ze te verwarmen met warmte uit de ondergrond, en om het personeelsbestand aanzienlijk uit te breiden

Problemen

Maar al snel na de overnamedeal doken problemen op. Deprez botste zelfs voor de rechter met de familie Hartman, en enkele maanden na de afronding van de deal pleegde oprichter Willem Hartman zelfmoord. Uiteindelijk maakten de expansieplannen plaats voor een herstructurering en een ontslagronde.

Alles heeft een grens en die is - in het recente verleden - al meermaals bereikt en thans overschreden.
Directie van A.C. Hartman

Ook dat was onvoldoende om het hoofd boven water te houden, blijkt nu. 'We hebben er met man en macht aan gewerkt om dit prachtige bedrijf overeind te houden. Het is dan ook pijnlijk te moeten erkennen dat we er niet in zijn geslaagd. Alles heeft een grens en die is - in het recente verleden - al meermaals bereikt en thans overschreden', zegt de directie The Fruit Farm Group in een gesprek met Groentennieuws.nl. 'Er waren geen andere opties meer.'

Greenyard laat in een persbericht weten dat noch Greenyard noch de klanten van Greenyard enig nadeel zullen ondervinden van het faillissement. AC Hartman is nochtans een van Greenyards leveranciers van exotisch fruit en Europese groenten, maar Greenyard heeft naar eigen zeggen alternatieven ter beschikking. 

AC Hartman maakt deel uit van The Fruit Farm Group (TFFG), een verzameling fruit- en groenteplantages en -kwekerijen in zeven landen op drie continenten. Het bedrijf werd in 2014 verzelfstandigd en afgesplitst van Univeg. TFFG is op zijn beurt onderdeel van De Weide Blik, dat vorig jaar boekjaar een verlies van 53 miljoen euro slikte, onder andere te wijten aan een waardevermindering op TFFG van 25 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud