'Heinz sluit eind dit jaar'

Een stakingspiket bij Heinz Turnhout (foto: Belga) ©BELGA

De sauzenproducent Heinz wil zijn vestiging in Turnhout tegen het einde van het jaar sluiten. Het grootste deel van de productie zal verhuizen naar het Engelse Telford. Dat deelden de erg ontgoochelde vakbonden mee na een bijzondere ondernemingsraad in het bedrijf.

'Het verdict is gevallen. De hele vestiging gaat toe', zei Dirk Verhaegen, secretaris van ACV Voeding en Diensten, na de ondernemingsraad aan de bij een stakingspost wachtende werknemers.

'Het zijn de Brazilianen die vanuit Brazilië met een pennentrek de beslissing hebben genomen, en ook in de Nederlandse vestiging verstoppen ze zich. Wie beslist, is hier niet aanwezig en laat anderen het vuile werk opknappen.' Volgens de vakbondsman is de lokale directie mee het slachtoffer van de sluiting.

De productie van de Turnhoutse vestiging zou naar verschillende plaatsen verschuiven, maar grotendeels naar het Engelse Telford, een stad die 40 km ten noordwesten van Birmingham ligt. 'De loonkosten zouden daar de helft lager zijn', klinkt het bij de bonden, al stelt men zich vragen over de juistheid van de cijfers. De jongste cijfers van Eurostat leren echter dat in 2012 een Britse werknemer gemiddeld 40 procent goedkoper was dan een Belgische.

Volgens Laura Snyders (ABVV Horval) speelt het wegvallen van het contract voor de fastfoodketen McDonald's deels mee, maar was er vervangend werk gevonden. Er was sprake van een mogelijk contract met Burger King. 'Dat gaat dan wel mee verschuiven.'

Staking

De 150 arbeiders en 45 bedienden van het bedrijf mogen de rest van de week thuisblijven met behoud van loon. Tegen 10 maart zou de productie volledig hervat moeten worden.

Op 4 maart start de procedure in het kader van de wet-Renault. 'We gaan proberen de vestiging of banen te redden, daar zijn we zelfs toe verplicht, maar we moeten ook realistisch blijven', zegt Verhaegen. 'De beslissing werd immers op hoger niveau genomen.' 

Bij Heinz Turnhout brak in de nacht van dinsdag op woensdag al een staking uit, nadat een bijzondere ondernemingsraad was aangekondigd. Het bedrijf gaf toen de nachtploeg de opdracht de lijnen en tanks helemaal leeg te draaien en volledig te reinigen. Dat wekte de indruk dat er slecht nieuws op komst was.

Woordvoerder

Intussen heeft ook Heinz zelf van zich laten horen, bij monde van een in Nederland gebaseerde woordvoerder. Als reden voor de sluiting van de vestiging in Turnhout worden efficiëntieverbeteringen en een versterking van de concurrentiepositie aangehaald.

'We zijn tot dit moeilijke, maar noodzakelijke voorstel gekomen om de foodserviceproductie voor Heinz in heel Europa te versterken en overcapaciteit te reduceren', klinkt het. Tegelijkertijd wil Heinz 'blijven investeren in het verbeteren van de capaciteitsbenutting'.

De beslissing Turnhout te sluiten zou er gekomen zijn na een marktonderzoek. Daarbij is gekeken naar de 'locatie van de fabriek ten opzichte van het klantenbestand, de noodzaak om in het transport een efficiëntieslag te maken en het feit dat er sprake is van overcapaciteit'.

Heinz spreekt overigens niet over 150 arbeiders en 45 bedienden, maar over '157 fabrieksgebonden arbeidsplaatsen'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud