Advertentie
analyse

Het imperium rond AB InBev

©REUTERS

De bestuurskamer van de grootste brouwer ter wereld is uitgegroeid tot het epicentrum van een netwerk met een waarde van 600 miljard euro in voeding, drank en consumentenproducten.

Als het niet botste met de legendarische kostencontrole van AB InBev-topman Carlos Brito en als het deontologisch niet nogal twijfelachtig was, dan zou ’s werelds grootste brouwer AB InBev zijn bestuurskamer kunnen omvormen tot een chique zakenclub. Het netwerk dat daar zit, heeft zich door een agressief overnameparcours uitgebouwd tot een indrukwekkend machtsblok in de wereldwijde voedings- en drankensector. Een cijfer om u meteen te doen duizelen: 600 miljard euro. Dat is, ruw gerekend, de gecombineerde waarde van de voornaamste bedrijven waar deze financiers de touwtjes in handen hebben.

Wie inzoomt, komt uit bij drie centrale spelers die verbonden worden door hun betrokkenheid in AB InBev. Wij zijn ze, en hoe hebben ze dat gedaan? Een overzicht.

1. 3G Capital

België maakte kennis met het Braziliaanse kwartet achter het investeringsfonds 3G Capital in 2004, toen het zijn Latijns-Amerikaanse bierbedrijf AmBev fuseerde met Interbrew. Hoe het toen ontstane InBev verder is geëvolueerd, is bekend. Maar de vier financiers achter 3G, Alexandre Behring, Jorge Paulo Lemann, Roberto Thompson Motta, Carlos Alberto Sicupira en Marcel Herrmann Telles, hebben hun activiteiten de jongste jaren op dezelfde wijze gediversifieerd.

Hun strategie is altijd dezelfde. Ze zoeken sterke merken in voeding en dranken, waarvan de bedrijven errond toe zijn aan een efficiëntiekuur. De kostencontrole die we kennen van AB InBev-CEO Carlos Brito moet meerwaarde creëren. Een andere constante: als ze investeren, willen ze het ook voor het zeggen hebben. Minderheidsbelangen interesseren de 3G-heren niet. In 2010 sloegen ze een eerste grote slag met de overname van hamburgerketen Burger King, die ze intussen hebben samengevoegd met de Canadese donutketen Tim Hortons onder een nieuw moederbedrijf, Restaurant Brands.

In 2013 sloeg 3G Capital een nieuwe slag met de overname van de ketchupreus Heinz, die begin dit jaar samengevoegd werd met het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft.

©Mediafin

 

2. JAB Holding

JAB is kort voor Joh. A. Benckiser. Het is het investeringsvehikel van de steenrijke Duitse familie Reimann, die fortuin maakte met het chemiebedrijf Benckiser. Dat is intussen opgegaan in de consumentengoederenreus Reckitt Benckiser, bekend van merken als Durex en Calgon. JAB wordt gerund door drie ‘managing partners’: Bart Becht, Peter Harf en Olivier Goudet. Die laatste twee zijn de vorige en huidige voorzitters van AB InBev, wat hun toegang geeft tot de spreekwoordelijke zakenclub waar we het hier over hebben.

Maar JAB laat zich de jongste jaren opmerken door de uitbouw van een aanzienlijk koffie-imperium. Het jongste wapenfeit is de overname van de Amerikaanse koffiereus Keurig Green Mountain deze week, goed voor zo’n 13 miljard euro. Het is de voorlopige kroon op het werk en de overname deed JAB uitgroeien tot de grote uitdager van marktleider Nestlé. Die was tot voor deze deal met veel voorsprong het grootste koffiebedrijf ter wereld, maar JAB komt nu erg dichtbij.

De kern van dat koffierijk is echter niet Keurig, maar Jacobs Douwe Egberts, de fusie van het in 2013 overgenomen Douwe Egberts en de koffiedivisie van Mondelez die dit jaar werd gerealiseerd. En dat fusiebedrijf slaat meteen de brug naar de andere spilfiguren in het AB InBev-netwerk.

3. Alexandre Van Damme

Geen AB InBev-verhaal zonder de beruchte Belgische familietelg. Hij wordt algemeen beschouwd als het strategische brein achter de expansie van de brouwer en haakte de jongste jaren zijn wagonnetje aan de 3G-locomotief. Of hij mee bepaalde waar die locomotief naartoe reed, valt niet te zeggen. Maar hij kan goed samenwerken met de Brazilianen. Hij investeerde in een van de 3G-fondsen en is ook bestuurder bij Burger King-moeder Restaurant Brands.

Van Damme vormt ook een tweede link tussen 3G en JAB. Hij is medeaandeelhouder van Jacobs Douwe Egberts, al is het niet bekend hoe de verhoudingen daar liggen. En Jacobs Douwe Egberts is waar de recentste nieuwkomer in ons netwerk opduikt.

De ‘periferie’

Door hun activiteiten buiten AB InBev, zijn de drie kernspelers van het netwerk in aanraking gekomen met andere belangwekkende figuren. De bekendste is de beleggersgoeroe Warren Buffett. Hij stapte mee in de 3G-avonturen Restaurant Brands en KraftHeinz. Dat leverde hem wel wat kritiek op van de aandeelhouders van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. 3G staat ervoor bekend dat het meedogenloos snoeit in de kosten en de jobs, en de Berkshire-aandeelhouders hebben het daar moeilijk mee. Maar Buffett nam het op voor zijn Braziliaanse partners. ‘Ik doe mijn hoed af voor wat 3G doet’, zei hij dit jaar tijdens de algemene vergadering van Berkshire Hathaway. Als grootste aandeelhouder van de frisdrankenreus Coca-Cola is Buffett ook op andere manieren gelinkt aan het AB InBev-netwerk. Coca-Cola is de grootste aandeelhouder van Keurig Green Mountain, de recentste overname van JAB. En SABMiller, de overnameprooi van AB InBev, is een van de grootste externe bottelaars van Coca-Cola-frisdranken.

In het 3G-imperium duikt ook de naam op van de beleggersactivist Bill Ackman. Die is vooral bekend van zijn kruistocht tegen de voedingssupplementengigant Herbalife. Maar hier is hij relevant omdat hij de grootste aandeelhouder is van Restaurant Brands. Ook hij werd gevraagd naar zijn relatie met 3G. Zijn antwoord was eenvoudig. ‘Warren Buffett noemt hen de beste beheerders ter wereld. Ik geef hem gelijk.’

De recentste nieuwkomer in het netwerk is de Colombiaanse familie Santo Domingo, aangestuurd door ‘pater familias’ Alejandro. Hij stapte mee in Jacobs Douwe Egberts en wordt binnenkort waarschijnlijk bestuurder bij AB InBev, wanneer hij zijn SABMiller-belang inbrengt in het overnamebod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud