Advertentie

Hoge grondstoffenprijzen vreten marges Ontex weg

Door tekorten kon Ontex 8 miljoen euro aan orders niet leveren. ©BELGA

Door de hoge prijzen voor houtpulp, oliederivaten en verpakkingsmateriaal ziet de luierproducent Ontex zijn marges nog sneller afbrokkelen dan gedacht.

De resultaten van Ontex vallen over de hele lijn onder de (laaggespannen) lat. De kwartaalomzet groeide met 0,9 procent naar 512 miljoen euro. Analisten verwachtten 518 miljoen. Ondanks de doorgevoerde kostenbesparingen moet Ontex een daling van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) rapporteren van 29 procent naar 40 miljoen euro. Analisten rekenden op 44 miljoen euro.

Het zorgwekkendst zijn de marges. De brutomarge daalt van meer dan 11 procent in het tweede kwartaal naar 7,8 procent in juli-september.

'Ongekende crisis'

'De ongekende crisis op het gebied van grondstoffen en de toeleveringsketen heeft zowel een impact gehad op de kosten als op ons vermogen om grondstoffen in te kopen', zegt CEO Esther Berrozpe. Zonder de kostenbesparingen zou de balans nog veel erger zijn, klinkt het.

Voor het hele jaar voorspelt Ontex een omzetkrimp van 1 procent. De beoogde omzetgroei die Berrozpe bij haar aantreden voorspiegelde, zit nog niet in de kaarten. De brutomarge zal 9 procent bedragen. Eerder ging het bedrijf uit van 10 procent.

Naast hevige concurrentie van reuzen als Essity en Kimberly-Clark kreunt Ontex onder de hogere prijzen voor onder meer fluff, de olieachtige houtpulp waar de absorbeerbare kern van luiers van gemaakt wordt. Het bedrijf bleek zich bovendien ook moeilijk te kunnen bevoorraden. Door tekorten kon 8 miljoen euro aan orders niet worden uitgevoerd.

-1%
Omzet
Voor heel 2021 voorspelt Ontex een omzetkrimp van 1 procent.

Bij de divisie die maandverbanden maakt, is die impact het voelbaarst. Grote tekorten en prijsstijgingen voor verpakkingmateriaal deden de inkomsten in de divisie 'vrouwelijke hygiëne' met 12 procent krimpen. 'Zonder de tekorten in Europa, zouden we daar een groei laten zien.'

De enige divisie die groei neerzet, is die van de incontinentieluiers, waar de omzet in het voorbije kwartaal met 5 procent groeide. Nog een lichtpuntje is de nettoschuld. Die daalde lichtjes ten opzichte van december, maar blijft hoog op 837 miljoen euro.

De resultaten voorspellen weinig goeds voor de geplaagde beurskoers van Ontex, die al op een diepterecord staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud