Honderd jaar kalenderblaadjes scheuren

©RV

Vandaag wordt De Druivelaar-scheurkalender voor 2015 voorgesteld. Een feesteditie, want het West-Vlaamse drukwerkicoon is toe aan zijn honderdste editie.

Het blijft wel degelijk een klassieker. Hoewel er sinds 2012 ook een digitale versie van bestaat - een app compleet met scheurgeluid als je de vorige dag wegscheurt - verschijnt De Druivelaar vandaag nog steeds in een printoplage van 1 miljoen stuks. Ze worden verkocht in supermarkten en boekenwinkels, maar worden op de website ook gepromoot als relatiegeschenk, te personaliseren met bedrijfslogo’s en zelfs verjaardagsdata van collega’s.

De Zwevegemse drukker René Nuttin bracht in 1915 de eerste De Druivelaar op de markt. Hij noemde de scheurkalender naar de wijnstok in zijn veranda, waarvan hij druiven plukte zoals mensen de blaadjes van de kalender zouden plukken.

Bij gebrek aan opvolgers kwam De Druivelaar in 1942 in handen van de Izegemse drukkerij Strobbe. Het enige jaar dat de kalender niet verscheen, was twee jaar later, in 1944, vanwege papierschaarste en een gebrek aan personeel door de oorlog.

Sindsdien is altijd strikt vastgehouden aan de originele formule. Op elk blaadje staat behalve de dag en de datum ook een resem andere informatie zoals het verwachte tijdstip van zonsopgang en -ondergang, spreuken, welke naamdag gevierd wordt en de bekende moppen.

Vandaag zit De Druivelaar in zekere zin aan zijn derde eigenaar. De drukkerijactiviteiten van het moederbedrijf Strobbe werden eind vorig jaar gefuseerd met sectorgenoot Continuga. Vanaf volgende week gaat die nieuwe fusiegroep, goed voor een gecombineerde omzet van zo’n 24 miljoen euro, door het leven als INNI Group. Het bedrijf is in handen van de families Strobbe en Deschildre (ook gelieerd aan de Brugse uitgeverij Die Keure).

In het kader van de krachtenbundeling werd ook een investeringsplan van 11 miljoen euro aangekondigd. Dat omvat onder meer de bouw van een nieuwe vestiging in Heule, met bijbehorend ook een investering in nieuwe, modernere machines.

Bij INNI Group werken vandaag zo’n 145 mensen. De groep heeft zo’n 4.400 klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud