Advertentie
Advertentie

Horeca niet klaar voor witte kassa

©Hollandse Hoogte

Amper een op zes is al volledig in orde met kassa, die ongrondwettelijk blijkt te zijn.

5.181 actieve witte kassa’s. Dat is de tussenstand bij de FOD Financiën op 28 augustus. Nochtans moeten naar schatting 30.000 horecazaken in principe een witte kassa activeren tegen 1 januari 2016. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie Horeca Vlaanderen, is niet verrast. ‘Veel uitbaters wachten tot het laatste moment, zeker omdat er toch geen sancties zijn.’

Die afwachtende houding dreigt nog versterkt te worden door nieuwe juridische onzekerheid. Gisteren publiceerde de auditeur van de Raad van State een advies, waarin hij stelt dat de wet die de invoering van de kassa regelt in strijd is met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel.

De wet, aangevuld met een omzendbrief van de btw-administratie, bepaalt dat enkel zaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit etenswaren halen, een witte kassa moeten hebben. Niet alleen is de btw-administratie niet bevoegd om die lijn te trekken, de wet motiveert ook onvoldoende waarom dat onderscheid wordt gemaakt. De auditeur stelt dat de wet om die reden dan ook vernietigd moet worden.

De sector dringt aan op overleg met de bevoegd minister, Johan Van Overtveldt (N-VA). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud