Ikea-baas heeft 'geen tijd om te sterven'

Ingvar Kamprad in 2006 (Foto EPA)

Ikea-oprichter Ingvar Kamprad sluit een beursgang van de grootste meubelketen ter wereld uit en is nog steeds op de achtergrond actief bij het bedrijf. Dat zegt de 86-jarige Kamprad in een interview met het Zwitserse magazine Bilanz, dat vrijdag verschijnt.

'Het bedrijf gaat niet naar de beurs. We willen ons strikt zelf financieren', zegt hij.

Half september verklaarden twee dichte medewerkers van Kamprad openlijk dat de Ikea-stichter zich volledig uit het bedrijf zou terugtrekken. Dat werd echter snel door de meubelketen ontkend. '

', zegt de miljardair.

Over de berichten dat Kamprad overhoop ligt met zijn zonen Peter (48), Jonas (46) en Mathias (43) geeft de Ikea-stichter toe dat ze het niet altijd eens zijn. 'Maar dat is toch normaal in een gezin', zegt hij.

Vader en zonen hebben onder meer een andere mening over het expansietempo. De jongeren willen de productie opdrijven, meer winkels bouwen en ook actief worden in nieuwe domainen als alternatieve energie, budgethotels en Ikea-wijken in metropolen. Vader Ingvar daarentegen wil gestaag en beheersbaar groeien: ‘Tot 2020 moet Ikea het aantal nieuwe meubelwarenhuizen beperken tot twaalf per jaar’, klinkt het in het interview.

Kamprad leeft al 36 jaar om fiscale redenen in Zwitserland en is daar de rijkste inwoner. Zelfs nu hij zijn oude dag beleeft, houdt hij vast aan zijn legendarische zuinigheid. 'Ik leef bescheiden', zegt hij. Kamprad koopt zijn bloem en suiker naar eigen zeggen enkel als hij korting krijgt.

Het meubelconcern Ikea telt 131.000 medewerkers en is actief in 41 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud