Advertentie
Advertentie

Ikea investeert 1 miljard euro voor klimaat

©REUTERS

Meubelgigant Ikea wil de komende vijf jaar 500 miljoen euro in windenergie en 100 miljoen euro in zonne-energie investeren. Daarnaast wordt 400 miljoen euro vrijgemaakt voor de strijd tegen de klimaatverandering. Dat maakte het Zweeds bedrijf bekend.

Ikea wil de komende vijf jaar 500 miljoen euro in windenergie en 100 miljoen in zonne-energie investeren. Daarnaast zet de Ikea Foundation, de liefdadigheidsarm van Ikea, in dezelfde periode 400 miljoen euro opzij om mensen te helpen die leven in regio's die het hardst getroffen worden door de opwarming van de aarde. Dat meldt de Financial Times en bevestigt het bedrijf zelf.

'Als elk bedrijf en elke organisatie deed wat wij deden, dan zou elektriciteit tegen 2020 of niet veel later helemaal op hernieuwbare manieren worden opgewekt', zei Steve Howard, de Chief Sustainability Officer van Ikea. 

Het pakket maatregelen moet klaar zijn tegen de klimaatconferentie van de VN in december in Parijs. Het vooruitzicht van een groot klimaatakkoord deed verschillende bedrijven de voorbije weken al maatregelen voorstellen. Zo kondigde de Franse verzekeraar Axa vorige maand aan dat het zijn investeringen in steelkool dit jaar zal stopzetten.

Volgens persbureau Reuters volgt de investering van 1 miljard euro op eerdere investeringen ter waarde van 1,5 miljard euro die Ikea sinds 2009 heeft gedaan om zelfvoorzienend te worden op energiegebied. 'De investering is een win-winsituatie', zei Ikea-topman Peter Agnefjäll. 'Goed voor de klanten, goed voor het klimaat en goed voor Ikea.'

Wereldwijd draaide Ikea vorig jaar een omzet van 28,7 miljard euro. Het bedrijf stelt bijna 150.000 mensen te werk. In zijn wereldwijde duurzaamheidsrapport van 2014 kondigde Ikea al aan dat 42 procent van de nodige energie uit hernieuwbare bronnen komt. Tegen 2020 wil Ikea volledig energieneutraal werken.

Ikea België trok in 2014 13,2 miljoen bezoekers en haalde een omzet van 738 miljoen euro. Volgens het Belgische duurzaamheidsrapport van Ikea  liet het bedrijf in ons land al zonnepanelen installeren op een oppervlakte van 50.000 m². Het bedrijf installeerde ook 8 laadpunten voor elektrische wagens aan verschillende winkels. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud