Advertentie

Imperium luxepaus Arnault zit al voor 81 procent in Brussel

Bernard Arnault concentreert zijn imperium steeds meer in België. ©Bloomberg

De rijkste man van Europa, de luxepaus Bernard Arnault, heeft zijn Parijse familiebedrijf bijna volledig ondergebracht in ons land. 81 procent van de aandelen zit in Belgische vennootschappen.

De 70-jarige Bernard Arnault oogstte deze week zowel lof als kritiek voor zijn geste om 200 miljoen euro te schenken voor de heropbouw van de deels afgebrande Notre-Dame-kathedraal in Parijs. De gulle gift oogstte onder andere kritiek omdat er een belastingvoordeel mee gemoeid leek. Zulke giften van mecenassen zijn in Frankrijk voor 60 procent of zelfs meer fiscaal aftrekbaar, zodat de Franse belastingbetaler er mee voor opdraait.

Arnault vond de kritiek op zijn weldaad ‘ontstellend’. De rijkste man van Europa, met een geschat vermogen van 77 miljard euro, maakte donderdag bekend dat er geen belastingaftrek aan te pas zal komen.

Een deel van het geld komt van zijn luxegroep LVMH. Die kan het belastingvoordeel niet meer uitspelen omdat de groep het plafond al bereikt heeft via de stichting Louis Vuitton. Het andere deel van het geld komt van zijn familiebedrijf, Groupe Arnault, dat alleen aandelen beheert en niet in aanmerking komt voor het belastingvoordeel.

Meer dan 60 luxemerken

Via zijn Groupe Arnault bezit de Franse miljardair 47,2 procent van het luxeconcern LVMH. Dat telt meer dan 60 luxemerken, zoals Louis Vuitton, Dior, Givenchy, TAG Heuer, Veuve Clicquot en Moët & Chandon. Maar de wegen van Arnaults imperium leiden steeds meer naar Brussel. Intussen is het familiebedrijf van Arnault al voor 81 procent in handen van Belgische holdingvennootschappen. Dat blijkt uit de jongste jaarrekeningen van Arnaults vehikels in ons land.

De Belgische constructies van Arnault zijn louter fiscaal en financieel. Ze brengen ons land per jaar 15 miljoen euro belastingen op.

We wisten al dat twee Belgische vennootschappen, waarvan Bernard Arnault persoonlijk zaakvoerder is, grote pakketten aandelen van Groupe Arnault in hun portefeuille hebben. Pilinvest Participations bezit 26,49 procent van Groupe Arnault en Pilinvest Investissements nog eens 38,41 procent. Beide zijn gevestigd in Arnaults Brusselse kantoor in een wolkenkrabber, de Blue Tower aan de Louizalaan.

Maar op datzelfde adres aan de Louizalaan vinden we nu ook Belholding Belgium, dat in zijn jongste jaarrekening een participatie van 16,1 procent in Groupe Arnault opgeeft. Belholding was lange tijd eigendom van de Belgische miljardair Albert Frère. Die vorig jaar overleden zakenman was bevriend met Arnault. Al in 2008 raakte bekend dat Frère via die vennootschap aandelen had in Arnaults familiebedrijf. Maar de aandelen blijken nu bij Arnault te zijn beland.

Albert Frère

Zonder ruchtbaarheid is het adres van Belholding in de zomer van 2017 verhuisd van Frères thuishaven Gerpinnes naar Arnaults kantoor in de Blue Tower. Ook Frères luitenanten zijn vervangen door die van Arnault. De aandeelhouder van Belholding is nu een Luxemburgse vennootschap van Arnault.

De redenen waarom Arnault graag in ons land vertoeft, zijn legio. Vooreerst zijn er de belastingvoordelen, zoals de notionele intrestaftrek en de vrijstelling van de meerwaarde op aandelen.

Maar onze interessante vennootschapsstructuren, zoals de Belgische ‘private stichting’ waarmee Arnault zijn successie heeft geregeld, spelen ook mee. Het zijn de gekende troeven die België uitspeelt om buitenlands kapitaal aan te trekken. Ons land steekt daarvoor nog een tandje bij met de nieuwe vennootschapswet die op 1 mei van kracht wordt.

Bedrijfsactiva

Als we de jaarrekeningen doorploegen van Arnaults Belgische vennootschappen, een vijftiental in totaal, blijkt de Franse miljardair al ruim 22,3 miljard euro aan bedrijfsactiva te hebben ondergebracht in ons land. Het gros, bijna 16 miljard euro, zit bij LVMH Finance Belgique.

15 miljoen euro
belastinginkomsten
De Belgische schatkist verdient per jaar zo’n 15 miljoen euro aan belastingen aan Arnaults Belgische constructies.

Die speelt bank voor LVMH-bedrijven over de hele wereld. Ze heeft met de verzamelde cash vanuit ons land al voor 14 miljard euro aan kredieten toegekend aan LVMH-filialen. Daarbij heeft LVMH Finance tussen 2012 en 2017 voor 396 miljoen euro gebruikgemaakt van het belastingvoordeel van de notionele intrestaftrek.

Dat voordeel is doorheen de jaren wel tien keer kleiner geworden, van 100 miljoen euro in 2012 naar nog maar 10 miljoen euro in 2017. In diezelfde periode boekte LVMH Finance ruim 475 miljoen euro nettowinst. Voor de Belgische staatskas leverde dat in zes jaar bijna 46,5 miljoen euro aan belastingen op.

Belgische constructies

De Belgische schatkist verdient per jaar zo’n 15 miljoen euro aan belastingen aan Arnaults Belgische constructies. Dat is een gemiddelde op basis van de jaarrekeningen die zijn Belgische vennootschappen de jongste drie boekjaren hebben ingediend.

Het gaat voor alle duidelijkheid alleen om Arnaults fiscale en financiële structuren, en bijvoorbeeld niet om de Louis Vuitton-winkels in ons land. Alle vennootschappen zijn gevestigd op hetzelfde adres aan de Louizalaan. Vroeger, tot maart 2003, zaten ze in Evere, aan de Avenue Notre Dame.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud