Kodak verkoopt fotofilmactiviteiten

Foto Reuters

Eastman Kodak wil zijn fotofilmactiviteiten voor consumenten verkopen. Zij vormden ooit de grondsteen waarop de Amerikaanse fotopionier zijn bedrijf, dat nu vecht om te overleven, uitbouwde. Kodak zal zich nu concentreren op printactiviteiten en diensten aan bedrijven.

'We geven Kodak een nieuwe vorm', zei topman Antonio Perez in een persbericht. Behalve de fotofilmafdeling moeten ook de fotokiosken en de scanneractiviteiten de deur uit tegen midden volgend jaar.

Het bedrijf is van mening dat de verkoop en een reeks kostenbesparingen belangrijke stappen vormen om in 2013 uit de Chapter 11-procedure en de bijbehorende bescherming tegen schuldeisers te raken. Kodak mikt ook op de verkoop van zijn patenten, maar die lijken minder goed te verlopen dan gehoopt.

Fotofilms en fotopapier waren ooit goudmijnen voor Kodak en concurrenten als Agfa. De overstap naar digitale fotografie heeft die inkomstenbronnen echter doen opdrogen. Kodak zag de omzet in de eerste helft van het jaar met meer dan een kwart inzakken, tot 2 miljard dollar. Het nettoverlies nam toe tot 665 miljoen dollar.

'Het is niet alleen de bedoeling opnieuw aan de oppervlakte te komen, maar om dat te doen als een winstgevend, duurzaam bedrijf. De acties die we vandaag aankondigden, zetten ons beslist op de juiste weg', aldus nog Kodak-topman Perez.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud