Krëfel biedt op deel van Photo Hall

(foto: DJ)

De elektrowinkelketen Krëfel lonkt naar een belangrijk deel van de Belgische en alle Luxemburgse winkels van de noodlijdende Spector-dochter Photo Hall. Dat vernam De Tijd op de rechtbank van Koophandel in Brussel. De banken vinden de overnameprijs voor de Luxemburgse winkels te laag en eisen een tweede biedronde.

De multimediagroep Spector besliste eind juli om, onder druk van de banken, haar retaildivisie (het zwalpende Photo Hall in België en het rendabele Hifi International in Luxemburg) in de etalage te zetten. Dat gebeurde via de doorstartwet (WCO), die bescherming biedt tegen de schuldeisers.

Op de rechtbank van Koophandel in Brussel bleek dat Krëfel kandidaat is om een belangrijk deel van de (Belgische) Photo Hall-winkels over te nemen. Maar de retailketen is niet de enige die interesse toont. De gerechtsmandatarissen, die de verkoop van Spectors retailtak begeleiden, kregen voor de Belgische winkels zeven offertes binnen. Die variëren nogal in hun opzet. Sommige bieders hebben enkel oog voor een aantal winkels of het onroerend goed, andere voor het onroerend goed én het personeel. De gerechtsmandatarissen onderhandelen nog met de verschillende kandidaat-overnemers.

Voor Hifi International, de Luxemburgse winkels van de Spector-groep, kwam alleen Krëfel als kandidaat-overnemer op de proppen. De gerechtsmandatarissen vroegen de rechtbank deze namiddag groen licht te geven voor de verkoop. 'Dat is ook in het belang van de 134 werknemers in Luxemburg', verklaarden ze in de rechtbank. 

De verkoop is volgens de gerechtsmandatarissen ook dringend omdat het met de cashpositie van de Photo Hall winkels steil bergaf gaat. 'In de periode van 1 januari tot eind augustus boekten de winkels een nettoresultaat dat maar liefst 80 procent lager ligt dan in de vergelijkbare periode vorig jaar', legde gerechtsmandataris Jan Van Camp uit.

Krëfel biedt 1,5 miljoen euro op de aandelen die Photo Hall in Hifi International aanhoudt. Daarmee zou Krëfel eigenaar worden van de winkels in Luxemburg . Vandaag is de groep nog niet in het Groot-Hertofdom aanwezig. 

Verzet

De huisbankiers van Photo Hall verzetten zich tegen het Krëfel-bod. 'Het bedrag ligt veel te laag.' BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en Société Générale Luxemburg wijzen erop dat een expert de Hifi-winkels tegen 6,1 miljoen euro waardeerde, althans bij de overdracht aan een sectorgenoot. De vier eisen een tweede biedronde. De banken hebben een schuldvordering van zowat 30 miljoen euro op Photo Hall en hebben een pand op de aandelen in Hifi. 

Het bod van Krëfel is geldig tot 24 oktober. Deze maand kan Hifi het nog (autonoom) uitzingen, maar vanaf november dreigt er te weinig cash te zijn om de Luxemburgse winkels nog operationeel te houden. 

Als er een tweede biedronde volgt, komt winkelketen Fnac mogelijk in beeld. Volgens diens raadsman is de keten mogelijk geïnteresseerd in de Luxemburgse én de Belgische winkels van Spector. Fnac bracht tot nu echter geen bod uit, terwijl de oorspronkelijke termijn om dat te doen op 28 september verstreek.

België

Photo Hall en Hifi hebben een 90-tal winkels, waarvan meer dan 70 voor Photo Hall in België. Het overgrote deel daarvan is in eigen beheer. Slechts een drietal winkels wordt door franchisehouders uitgebaat. Bij Photo Hall en Hifi zijn in totaal een 350-tal mensen aan de slag. Tot de activiteiten behoort bijna geen vastgoed. Alle winkels zijn gehuurd. Enkel de depots in Vorst en Luxemburg zijn eigendom van Spector. 

De retaildivisie van Spector (België én Luxemburg samen) vertegenwoordigt met 141,3 miljoen euro (2011) drie kwart van de inkomsten van de beursgenoteerde groep. De bedrijfskasstroom (ebitda) van die divisie is evenwel negatief (-1,2 miljoen euro vorig jaar).

Krëfel

Krëfel heeft 74 verkooppunten verspreid over België. De elektroketen verkoopt huishoudtoestellen, maar ook televisie- en telecomartikelen. Hij is in handen van de familie Poulet en voor een klein percentage van directielid Jos Van Belle. De keten stelt ongeveer 1.100 mensen tewerk.

In het boekjaar 2011/2012 (tot eind maart) boekte Krëfel een omzet van 322 miljoen euro, 2 procent meer dan het jaar voordien. De bedrijfswinst bedroeg 7 miljoen euro, tegenover 9,8 miljoen het jaar ervoor. Die daling is te wijten aan het feit dat de bedrijfskosten meer stegen dan de inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud