L'Oréal voedt speculatie over Nestlé-uitkoop

Jean-Paul Agon, CEO van L'Oréal. De Franse groep is goed voor een omzet van 22,5 miljard euro.

Komt er dit jaar een einde aan de 40-jaar oude alliantie tussen L'Oréal en Nestlé? De topman van de cosmeticareus, Jean-Paul Agon, zou het in elk geval een 'goede operatie' vinden om de 29 procent die Nestlé in L'Oréal aanhoudt terug te kopen, zo zegt hij in een interview. Het belang is op de beurs 22 miljard euro waard.

'Als de kans zich voordoet, dan beschikken we over aanzienlijke financiële middelen die dat mogelijk zouden maken', zo zei Agon in een interview met de Franse krant Le Monde. 'Het zou een goede operatie zijn.' Desgevraagd bevestigde een woordvoerder van L'Oréal de uitspraken nogmaals aan het persagentschap Bloomberg.

Opvallend, Agon zei een halfjaar geleden ook al 'over de middelen te beschikken om alle opties te overwegen', maar in een daaropvolgende persconferentie nuanceerde hij dat opnieuw.

Beleggers achten de kans op een deal in elk geval niet onwaarschijnlijk. Ze sturen het aandeel van beide bedrijven donderdag fors hoger.

Het Zwitserse Nestlé heeft sinds 1974 samen met erfgename Liliane Bettencourt de controle over het Franse L'Oréal. Tot 2004 was dat via de gezamenlijke holding Gespara, daarna via een aandeelhoudersovereenkomst. De huidige overeenkomst, die bepaalt dat Nestlé bij een eventuele verkoop de aandelen eerst moet aanbieden aan de familie (die 30,6 procent aanhoudt), loopt af op 29 april. Beide bedrijven lieten eerder al verstaan dat ze daarna 'alle opties open houden'.

Een terugkoop door L'Oréal van de Nestlé-aandelen zou volgens Agon interessant zijn omdat de cosmeticagigant vervolgens de aandelen zou kunnen schrappen, wat voor de aandeelhouders een immense waardevermeedering zou inhouden.

De vraag is natuurlijk of Nestlé wil verkopen. Analisten vermoeden van wel. 'Nestlé zegt nu wel te focussen op eerder kleine overnames, als aanvulling op bestaande activiteiten. Maar ze zouden ook grotere plannen kunnen hebben', zegt Jeff Stent van Exane BNP Paribas aan Bloomberg. Zo werd eerder al gespeculeerd op een overname van het Italiaanse Ferrero.

In de huidige beurswereld waar alles meteen moet renderen, is de alliantie tussen Nestlé en L'Oréal bovendien een anachronisme. Er zijn weinig synergieën te halen uit het partnerschap. En het valt op dat Nestlé de voorbije jaren wel meer niet-kernactiviteiten desinvesteerde, denk aan de oogverzorgingsgroep Alcon. Vorige maand kondigde de groep trouwens nog aan zijn 10 procent-belang in geurenmaker Givaudan - 1 miljard euro waard - ook te willen verkopen.

Alleen is een eventuele exit uit L'Oréal wel van een volledig andere grootteorde: L'Oréal is donderdag op de beurs 76 miljard euro waard, wat de 29 procent van Nestlé waardeert op 22 miljard. Dat zou een wel bijzonder grote oorlogskas zijn voor de Belgische Nestlé-topman Paul Bulcke.

Bij Nestlé wilde men zich donderdag niet uitspreken over de uitlatingen van Agon. 'We zullen de strategische afwegingen maken, in het belang van de aandeelhouders.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud