Lage grondstofprijzen geven Ontex margezetje

©Wim Kempenaers (WKB)

Luierfabrikant Ontex heeft zijn ebitdamarge in het tweede kwartaal flink weten op te trekken. Al was dat vooral te danken aan lagere prijzen voor grondstoffen op basis van olie. Het bedrijf waarschuwt meteen dat die rugwind wat gaat liggen in het derde kwartaal.

Over het eerste halfjaar boekte Ontex  een vergelijkbare omzet van 845,2 miljoen euro, een stijging van 4,4 procent. Die vergelijkbare omzet houdt geen rekening met overnames of wisselkoersschommelingen. Die laatste zijn een niet onbelangrijk gegeven. Wisselkoersen krikten de omzet met 3,2 miljoen euro op, terwijl ze de bedrijfskasstroom (ebitda) met 3,7 miljoen euro drukten. De gerapporteerde omzet kwam uit op 852,8 miljoen euro, wat onder de analistenconsensus van 856 miljoen euro ligt. 

De bedrijfskasstroom over het eerste halfjaar klokte af op 109,9 miljoen euro. Dat komt neer op een toename van 11,5 procent, en ligt boven de gemiddelde analistenverwachting van 106 miljoen euro. Het is op dit niveau dat Ontex profiteerde van lagere grondstoffenprijzen, vooral dan voor grondstoffen op basis van olie. Het bedrijf waarschuwt evenwel in een adem dat dit effect al grotendeels uitgewerkt is, en niet mag doorgetrokken worden naar het derde kwartaal.

Verder op de resultatenrekening prijkt nog een halfjaarwinst van 56,9 miljoen euro, wat neerkomt op een winst per aandeel van 0,84 euro. Ook dat is duidelijk beter dan de 0,81 euro die analisten voorspelden. Op het einde van het eerste halfjaar bedroeg de nettoschuld nog 504,7 miljoen euro, wat neerkomt op een daling met 5,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Ontex bevestigt zijn jaarprognose om over heel 2015 de ebitdamarge met zo'n 30 basispunten op te trekken. Over de ambitie om de vergelijkbare omzetgroei in een vork van 4 tot 6 procent te doen uitkomen, spreekt het persbericht zich evenwel niet meer uit. Voorlopig zit het bedrijf met de eerder genoemde 4,4 procent groei nog op koers, maar veel rek zit er niet meer op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud