Advertentie

Lambiekbrouwer 3 Fonteinen investeert 25 miljoen euro

©Dieter Telemans

De Vlaams-Brabantse brouwer 3 Fonteinen gaat fors uitbreiden. Naast zijn pakhuis in Lot komt een tweede brouwzaal, een nieuw logistiek magazijn en een degustatie- en evenementencentrum.

De brouwerij 3 Fonteinen opende drie jaar geleden een nieuw pakhuis in Lot. Alle activiteiten - opslag, botteling, verkoop, degustatieruimte - werden er gecentraliseerd. De site ligt op een boogscheut van de brouwzaal in het nabijgelegen dorpscentrum van Beersel.

Die efficiëntere organisatie was nodig. De vrij kleinschalige brouwerij 3 Fonteinen was jarenlang - zoals veel andere bierbedrijven - amper of net niet rendabel. ‘Voor 2016 hadden we vier locaties. Het vervoer deed ons 200 mandagen per jaar verliezen’, zei CEO Werner Van Obberghen bij de opening van het nieuwe gebouw. Tegelijk werden de activiteiten gestructureerd, kwam er een nieuw logo - in lijn met de geuzetraditie - en werd een nieuwe commerciële strategie uitgerold, met onder meer een aangepaste prijzenpolitiek.

©rv

Het effect van die maatregelen weerspiegelde zich in de resultatenrekening van de brouwer van lambiek, de basis van de geuze. Tussen 2016 en vorig jaar verdrievoudigde de omzet naar 4 miljoen euro en schoot de bedrijfswinst omhoog naar bijna 1 miljoen. De bedrijfswinst vertegenwoordigt voortaan een kwart van de inkomsten, tegenover een schamele 4 procent twee jaar eerder.

lambik-O-droom

Kort na de opening van het nieuwe pakhuis begon 3 Fonteinen al aan de volgende groeifase te denken. De brouwer zag iets in een nieuw bezoekerscentrum (lambik-O-droom) en een brouwzaal in Lot, naast de historische brouwzaal in Beersel. Wat als een beperkte uitbreiding begon, groeide uiteindelijk uit tot een forse expansie. 3 Fonteinen gaat ook zijn vatenzaal uitbreiden en op het aanpalende terrein een nieuw logistiek gebouw in gebruik nemen.

3 fonteinen

‘Ziel van de geuze’ trekt zich terug

Armand Debelder, een van de historische figuren van de geuze, trekt zich op 68-jarige leeftijd terug uit de Vlaams-Brabantse brouwerij. Hij verdwijnt ook uit het kapitaal van 3Fonteinen.

De jongste maanden circuleerden tal van geruchten over het fors groeiende 3Fonteinen. De brouwer zou (deels) in Chinese of Amerikaanse handen zijn. De waarheid is evenwel anders: bij de centralisatie van de activiteiten van het bierbedrijf in Lot in 2016 kwam Geert Duyck aan boord en werd hij ook minderheidsaandeelhouder. Duyck is een van de managing partners van de private-equityreus CVC. Maar 3Fonteinen is een persoonlijk project voor de geuzeminnende West-Vlaming. Hij is er sindsdien stille vennoot.

Debelder behield toen de meerderheid (51%) van de aandelen. Maar aan de vooravond van de nieuwe uitbreidingsfase wil de Brabander het rustiger aan doen. Hij verkocht zijn aandelen aan zijn drie mede-aandeelhouders: operationele man Michaël Blanckaert, CEO Werner Van Obberghen en Duyck.

‘We zijn complementair: Michaël focust op het operationele en het creatieve, ikzelf op de financiële, commerciële en administratieve kant en daarnaast maken we gretig gebruik van de expertise van Geert’, zegt Van Obberghen. ‘Zijn aanwezigheid in het aandeelhouderschap en de raad van bestuur geeft ons de steun en middelen om te groeien. Maar ze laat ons ook toe om op dezelfde traditionele manier ons ding te doen en de lijn van Armand en zijn vader Gaston koppig verder te zetten.’ Dat vasthouden aan de traditie en de lange doorlooptijd om geuze te maken, kost geld. ‘Tussen brouwsel en verkochte fles is er bij ons een gemiddelde doorlooptijd van 30 maanden. Dat is een veelvoud van elk ander type (speciaal)bier.’

 

3 Fonteinen bezet vandaag een oppervlakte van 5.500 m². Na de werken zal dat ongeveer 12.000 m² zijn. Dan kan er 12.000 hectoliter bier opgeslagen worden, ongeveer de helft meer dan vandaag. Het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem tekende het project uit. De totale investering bedraagt zo’n 25 miljoen euro, een bedrag dat 3 Fonteinen met de hulp van stille vennoot Geert Duyck (zie inzet) kan mobiliseren.

De authenticiteit van ons bier moet centraal blijven en we moeten onze menselijke schaal behouden.
Werner Van Obberghen
CEO 3 Fonteinen

‘Het gaat evenwel om meer dan gebouwen en operaties. De authenticiteit van ons bier moet centraal blijven en we moeten onze menselijke schaal behouden’, zegt Van Obberghen. Die strategie houdt onder meer een terugkeer in naar de ‘Pajotse achtertuin’ voor het graan dat in de brouwerij gebruikt wordt. ‘We hebben contacten met boeren, want we willen terug naar de oergranen van de lambiek, onder meer wintergerst en wintertarwe, zoals de Kleine Rosse van Brabant. Daarnaast zetten we in op lokale werkgelegenheid. Ons toekomstplan houdt rekening met een verdubbeling in personeelsbezetting.’

Bomen planten

Parallel gaat 3 Fonteinen honderd Schaarbeekse kriekelaars - waarvan de vruchten gebruikt worden in Oude Kriek - planten op het nabijgelegen terrein. De brouwer heeft ook een programma opgestart om de komende acht jaar 3.000 wilde Schaarbeekse kriekelaars te telen en daarrond een community van enthousiastelingen op te zetten. In dezelfde logica staat ook een eigen kleine mouterij in de steigers, maar die plannen zijn voorlopig nog embryonaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud